5.6 C
București

Când apare insuficiența hepatică și de ce devine o urgență medicală

Importante

Insuficiența hepatică se instalează atunci când ficatul nu mai funcționează așa cum trebuie. Afecțiunea poate pune viața în pericol, așadar este nevoie de intervenția de urgență a medicilor.

Ficatul îndeplinește aproximativ 500 de funcții în organism. „Ficatul detoxifică sângele, sintetizează proteinele, controloează producția de hormoni, transformă glucoza în glicogen, descompune grăsimile, ajută digestia. Acestea ar fi cele mai importante funcții“, explică dr. Călin Modreanu, medic specialist gastroenterologie.

Cum se manifestă

Ficatul, supranumit și „uzina organismului“, are o mare capacitate de regenerare. Primele semne de insuficiență apar când peste 80% din celule nu mai funcționează.

Insuficiența hepatică se manifestă sub două forme: acută și cronică. Cea acută se instalează în câteva zile sau săptămâni, fiind dificil de diagnosticat și tratat. Este provocată de hepatita acută virală (de tip A, B sau C, citomegalovirsu, Epstein Barr), abuzul de medicamente, substanțe toxice (alcool, droguri, ciuperci otrăvitoare, unele ceaiuri) sau din cauza întreruperii circulației sângelui). „Insuficiența hepatică poate fi hiperacută, când apare în 48 de ore și hipoacută, când se dezvoltă în 4-5 săptămâni“, spune medicul.

În schimb, insuficiența hepatică este cea mai frecventă formă, care se instalează după o lungă perioadă de timp. „Cauza principală este ciroza hepatică apărută în evoluția unei hepatite B sau C, alcoolismului cronic, bolilor autoimune, hemocromatozei, bolii Wilson, uneori și a steatozei hepatice. O altă cauză este cancerul hepatic“, precizează medicul Modreanu.

Poate fi prevenită?

Prevenirea insuficienței hepatice înseamnă de fapt reducerea riscului de a dezvolta ciroză sau hepatită prin: „vaccinare anti VHA (hepatita A) și anti VHB (hepatita B), folosirea prezervativului, evitarea instrumentelor medicale sau de alt tip, nesterilizate: ace de tatuaj, piercing, brici sau lame de ras folosite în comun, spălarea mâinilor înainte de masă, evitarea atingerii plăgilor deschise, utilizarea individuală a periuței de dinți, consumul moderat de alcool, evitatarea lui pe perioada administrării medicamentelor, efectuarea de analize pentru diagnostic precoce, tratamentul corect al afecțiunilor hepatice existente.“, explică medicul.

Cum poate fi diagnosticată

Insuficiența hepatică este foarte greu de diagnosticat în stadii incipiente. Asta se întâmplă din cauză că simptomele ei sunt foarte asemănătoare cu cele ale altor boli. Cele mai des întâlnite simptome sunt: stări de greață, lipsa poftei de mâncare, oboseală, diaree, umflarea abdomenului, somnilență, stări de cofuzie și agitație. „În cazuri grave se poate ajunge la hemoragie, icter sau chiar comă“, spune medicul specialist.

Care este tratamentul

Insuficiența hepatică acută cauzată, de exemplu, de excesul demedicamente, diagnosticată la timp, poate fi tratată. În cazul apariției ca urmare a infectării cu un virus, medicația trebuie urmată la spital, până la vindecare.

Situația este diferită atunci când este vorba despre insuficiență hepatică cronică. Tratamentul în acest cazu presupune salvarea acelei porțiuni din ficat care funcționează corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil, pacientului i se recomandă transplantul hepatic.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole