3.7 C
București

Cele mai importante sfaturi pentru bolnavii de diabet

Importante

Odată cu diagnosticul de diabet zaharat, medicul impune anumite schimbări privind alimentația și stilul de viață. Aceste indicații ale medicului trebuie urmate cu strictețe pentru o viață cât mai ușoară cu boala.

Fă mișcare în fiecare zi

foto: Alex Blajan

Sportul este indicat atât pentru prevenirea diabetului, cât și în cazul în care ai fost diagnosticat cu această boală. „În timpul efortului fizic, organismul consumă glicogen, zahărul depozitat în mușchi și ficat. În plus, sportul reduce tensiunea și ajută la slăbit. S-a dovedit că pierderea kilogramelor în plus scade nivelul glicemiei.“, explică Sorina Panait, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice. Nu trebuie să mergi la sală pentru a fi o persoană activă din punct de vedere fizic. Poți face o plimbare la pas rapid timp de 30 de minute de cinci ori pe săptămână. Înlocuiește liftul cu urcatul pe scări. Orice activitate moderată aduce beneficii diabeticilor.

Pentru evitarea riscului de a face hipoglicemie, prezent la cei care fac tratament cu insulină sau cu unele antidiabetice orale, măsoară glicemia înainte de a începe să faci mișcare. „Sportul trebuie evitat dacă valoarea glicemiei este sub 70mg/dl sau peste 300 mg/dl. Dacă se practică un sport mai intens, consumă 15 g de glucide la fiecare jumătate de oră“, spune medicul.

Monitorizează glicemia

Cel mai important obiectiv pentru diabetici este menținerea glicemiei în limite normale. Astfel sunt evitate complicațiile. Monitorizarea se face acasă, cu ajutorul glucometrului (sau a sistemelor moderne de măsurare continuă a glicemiei), ori la medic (prin măsurarea hemoglobinei glicozilate). Monitorizarea la domiciliu este esențială pentru totți bolanvii care sunt dependenți de insulină, indiferent de forma de diabet de care suferă, precum și femeilor cu diabet gestațional și celor care au avut episoade de hipoglicemie.

Ai grijă la greutatea corporală

În cele mai multe cazuri, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au surpplus de kilograme. „Pentru a slăbi, este nevoie de anumite măsuri speciale în ceea ce privește dieta, care să fie indicate de medicul specialist în diabet și boli de nutriție. Slăbirea nu trebuie să fie bruscă, ideal este să se piardă 5-15% din greutatea actuală în decurs de 6 luni. Aportul caloric este bine să fie redus cu 15-30%.“, explică dr. Panait.

Tratează hipertensiunea

Este esențial pentru diabetici să trateze factorii de risc cardiovascular precum hipertensiunea și colesterolul LDL, „rău“. „Tensiunea trebuie să fie monitorizată atent, iar valorile acesteia trebuie menținute sub 130/80 mm/hg.“,spune medicul. Diabeticilor le este recomandat să aibă un tensiometru pentru măsurarea tensiunii acasă. De asemenea, nivelul colesterolului LDL nu trebuie să depășească 100mg/dl.

Evită fumatul

foto: Lex Guerra

Numeroase studii au demonstrat că fumatul este un factor important implicat în apariția diabetului de tip 2. De asemenea, persoanele cu această boală trebuie să renunțe la fumat,pentru că substanțele chimice din țigări interferează cu tratamentul, cresc glicemia și grăbesc instalarea comlicațiilor cardiovasculare. “Diabeticii fumători au o probabilitate de tei ori mai mare de deces din cauze cardiovasculare în comparație cu nefumătorii. În ceea ce privește alcoolul, acesta poate fi consumat cu moderație.“, spune dr. Panait. Este bine de știut că alcoolul scade glicemia.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole