12.5 C
București

Un medicament vechi de 150 de ani ar putea ajuta în lupta împotriva cancerului

Importante

Un relaxant muscular descoperit în 1848 ar putea fi un un remediu nou în tratamentul care ar putea să învingă cancerul, potrivit Medical News Today. Oamenii de știință  de la Centrul de Cercetare al Universității Ohio investighează această posibilitate.

Există mai multe posibilități prin care sunt atacate celulele și tumorile canceroase. Una dintre cele mai obișnuite este radio-terapia. Radiațiile atacă tumorile în duă feluri: mai întâi, distruge ADN, iar în al doilea rând produce radicali de oxigen care luptă cu celulele canceroase.

Totuși, când nivelurile de oxigen sunt scăzute (hipoxia), organimul produce mai puțini radicali de oxigen, ceea ce înseamnă că această terapie este mai puțin eficientă. Din cauză că aceste celule canceroase se divid atât de rapid, au nevoie de mai mult oxigen decât țesutul sănătos. În același timp, vasele de sânge din tumori sunt mai subțiri, ceea ce le face și mai ineficiente. Asta înseamnă că dacă celulele canceroase rămân fără oxigen, terapia cu radiații distruge mai greu, sau aproape deloc, cancerul.

În mod similar, la aceste zone moarte, hipoxice din țesut, unde rezerva de sânge este limitată, medicamentele transportate de sânge  ajung mai greu. În acest fel, hipoxia poate diminua impactul atât al terapiei radioactive, cât și al chimioterapiei.

Cum abordăm hipoxia?

Autorul acestui studiu, dr. Nicholas Denko explică de ce hipoxia este așa o mare problemă în cazul tratamentului împotriva cancerului „Știm că hipoxia limitează eficiența terapiei cu radiații și că ese o problemă serioasă clinică, pentru că mai mult de jumătate din pacienții cu cancer fac radioterapie la un moment dat în tratamentul lor. Dacă celulele maligne din zonele hipoxice ale unei tumori supraviețuiesc radiației, ele pot deveni sursa unor tumori recidivante. Este important să găsim modalități prin care putem combate această formă de rezistență a tratamentului“.

În cercetarea sa pentru a descoperi modalități de a îmbunătăți rezultatele radiațiilor, dr. Denko și echipa sa au ajuns laun medicament numit papaverină. În prezent, acesta are diverse recomandări de tratament, dar niciuna nuare legătură cu cancerul. De exmplu, papaverina poate fi folosită pentru a reduce spasmele musculare sau pentru a trata disfuncția erectilă.

Papaverina funcționează prin inhibarea respirației în mitocondrii, casa celulei. Dr.Denko și echipa lui au descoperit că prin blocarea activității de consum a oxigenului la nivelul mitocondriilor, ar putea face tumorile mai sensibile la terapia cu radiații.

Ei au demonstrat că o doză de papaverină luată înainte de ședința de radioterapie reduce activitatea mitocondrială, limitând în consecință hipoxia și dezvoltând distrugerea celulelor tumorale. Încercările precedente de a se adresa direct probelemei legată de hipoxie s-au concentrat pe o cantitate mai mare de oxigen în tumoră. Acest studiu a abordat altfel problema, rin reducerea cerererii de oxigen.

Și un lucru foate important: medicamentul nu a făcut țesutul sănătos mai sensibil în fața radioterapiei.

Viitorul hipoxiei

Aceste descoperiri au fost publicate recent în Procedeedings of the National Academy of Sciences. Într-un comentariu din această revistă, autorii notează: „S-a stabilit că celulele hipoxice sunt de două sau chiar de trei ori mai rezistente la radiații decât celulele aerobice. Această cercetare reprezintă un reper în căutările care durează de șase secole de a elimina hipoxia ca fiind o cauză a eșecului radioterapiei“.

 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole