Cancerul mamar este una dintre bolile care face tot mai multe victime la nivel mondial, pe zi ce trece. Nu orice femeie suportă chimioterapia, iar fiecare caz în parte beneficiază de un anumit tip de tratament. Pentru că este o boală mai personalizată ca niciodată.
Despre toate aceste tratamente disponibile trebuie să știe toate femeile, iar specialiștii întrebați de health.com explică fiecare terapie
Ca orice altă operație, și lumpectomia și mastectomia au risc de sângerări și infecție.
Multe femei cu cancer mamar apelează la ceea ce se numește biopsie a nivelul ganglionilor limfatici. (O astfel de examinare arată dacă există semne de cancer sau dacă celulele bolnave s-au răspândit la diverse organe). Aceasta poate fi făcută fie în timpul operației fie într-o procedură separată, pentru a vedea cât de mult s-a răspândit tumora în sistemul limfatic.
Mai întâi, se introduce substanță de constrast sau radiație în sân. Pe măsură ce circulă marchează ganglionii limfatici afectați, care sunt apoi trimise la analize. Se poate face și o disecție a ganglionilor limfatici axilari. Acest tip de operație implică îndepărtarea ganglionilor limfatici de la subraț. Există însă pericolul unor umflături pe mână sau piept, care se numesc edeme limfatice.
William Gradishar, medic și profesor de oncologie a sânului la Northwestern University’s Feinberg School of Medicine în Chicago, spune că această complicație este mai rar întâlnită având în vedere numărul mic de oameni care fac o astfel de intervenție.
Radiațiile
Multe femei cu cancer mamar primesc terapie cu radiații. Astfel de terapii distrug ADN-ul celulelor canceroase astfel încât nu se pot înmulți și nu se pot „repara“. Este des folosită după lumpectomie și, uneori, și după mastectomie, dar și la pacientele cu cancer care s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la țesuturile din jur. În rare cazuri, ar putea fi folosită înainte de face o operație pentru a micșora o tumoră mai mare.
Radiația externă cu fascicul – efectuată de o mașină în afara corpului – este cel mai răspândit tip de tratament. Ce diferă este modul în care este făcută, explică dr. Andrews. Dacă o femeie are sâni mari care atârnă, ar putea să stea întinsă pe burtă pentru tratament. Acest lucru poate reduce doza de radiații la inimă și la plămâni, spune dr. Andrews. Dacă sânii femeii sunt mici sau sau ganglioni limfatici sunt afectați, ea ar putea fi tratată culcată pe spate, în timp ce efectuează o tehnică de reținere a respirației pentru a reduce radiația la inimă.
Oboseala este un efect des întâlnit al acestei tehnici. Și ar putea exista și o reacție a pielii. S-ar putea observa o culoare mai închisă sau o arsură de la radiație, chiar dacă nu este blondă, spune dr. Andrews, dar va dispărea la câteva luni de la tratament.
Există mai multe alternative de radioterapie care implică diferite metode de efectuare și programe de dozare. O opțiune relativ nouă se numește radioterapie intraoperatorie. Pacientul primește o singură doză de radiații în organism în timpul intervenției chirurgicale în zona în care se află tumora. Alta, numită brahiterapie, implică introducerea unui cateter sau a unui balon care oferă radiații în zona în care a fost eliminată tumora.
Chimioterapia
Chimioterapia este un tip de tratament care este preferat pentru proprietățile sale de distrugere a cancerului, dar hulit pentru efectele sale secundare temporare, cum ar fi greața, vărsăturile, oboseala și căderea părului. Diferite medicamente chimioterapeutice și combinații de medicamente pot fi utilizate pentru cancerul de sân. Unele sunt administrate intravenos; altele vin sub formă de pilule. În timp ce această terapie rămâne un instrument puternic în arsenalul de luptă împotriva cancerului de sân, ea nu este întotdeauna necesară.
Recent, un studiu mare publicat în New England Journal of Medicine a descoperit că multe femei cu cancer mamar în fază incipientă, mai ales cele cu vârsta peste 50 de ani, pot sări peste tratamentele chimioterapeutice. Pot face doar terapie cu hormoni, după cum a stabilit studiul.
„Dacă aveți sub 50 de ani, rezultatele nu sunt foarte clare în ceea ce privește lipsa beneficiilor chimioterapiei, așa că e nevoie de o terapie individualizată“, explică dr. Gradishar, președintele Comitetului Național pentru cancer la sân.
Când există semne de întrebare legate de beneficiile chimioterapiei, medicii pot cere teste genetice de la biopsia unei tumori. Rezultatele pot spune dacă este sau nu indicată chimioterapia. Aceasta poate fi recomandată după operație și pentru a scădea riscul de recidivă a cancerului. De asemenea, poate micșora tumori mari înainte de operație. Și de asemenea, poate fi folosită la femei cu cancere avansate sau agresive.
Cancerele mamare triplu negative „răspund de fapt foarte bine la chimioterapie“, spune dr. Andrews.
Terapia hormonală
Două din trei cancere mamare sunt alimentate de hormonii din sânge. Femeilor cu aceste tipuri de cancer li se dă anumite medicamente pentru terapie hormonală pentru a încetini sau stopa dezvoltarea tumorii. „Terapie hormonală este de fapt un termen impropriu“, spune dr. Gradishar. „Ar trebui să se cheme terapie antihormoni.“
Tumorile sensibile la tumori au „receptori“ care se atașează de estrogen, progesteron sau de ambele. Pentru a determina dacă tumora este estrogen-receptor pozitiv (ER-pozitiv) și/sau progesteron-receptor pozitiv (PR-pozitiv), se va lua o mostră de țesut și se va analiza.
Terapia hormonală poate reduce riscul de recidivă. Femeile cărora le-a recidivat boala sau aceasta s-a răspândit în organism pot beneficia de această terapie. Terapia cea mai întâlnită este cea cu tamoxifen. Funcționează prin stoparea estrogenului să se lege de estrogen-receptori, Deși bine tolerat, tamoxifen este puțin riscant pentru că ar putea cauza cancer uterin sau cheaguri mici de sânge, spune dr. Gradishar.
Inhibitorii de aromatază sunt un alt tip de terapie hormonală. Aceste medicamente interferează cu producția de estrogen, așa că li se administrează în general femeilor care sunt deja la menopauză. Efectele secundare includ subțierea oaselor și dureri la nivelul încheieturilor și musculare.
Terapia țintită
Această categorie de tratament cuprinde medicamente care țintesc anumite caracteristici ale celulelor canceroase. Terapia hormonală a fost prima terapie-țintă. Iată câteva tipuri de cancer mamar și tratamentele lor aprobate.
HER2
Una din cinci femei cu cancer mamar are exces de proteină numită HER2 pe suprafața celulelor canceroase. Acest tip de cancer tinde să se dezvolte repede și agresiv.
Există două tipuri de tratamente pentru aceste cancere.
There are two types of treatments for these cancers. Primul dintre ele este cu anticorpi produși în laborator: unul este herceptin, pentru femeile cu cancer în stadiu incipient sau in stadiul IV; al doilea este Perjeta; iar dacă o femeie are cancer mamar metastazic poate lua Kadcyla. Toate aceste trei tratamente au efecte secundare, cel mai serios putând fi de a avea probleme cardiace.
Alt tratamente este cu inhibitori care împiedică semnalul de care au nevoie tumorile pentru a se dezvolta. Diareea este unul dintre efectele secundare, dar pot cauza, foarte rar însă se întâmplă, probleme cardiace sau pulmonare.
CDK4 și CDK6
Aceste proteine permit celulelor canceroase să se divizeze și să se multiplice. Inhibitorii le vor opri sau încetini acest proces. Sunt trei medicamente aprobate pentru terapiile-țintă: palbociclib (Ibrance), ribociclib (Kisqali), and abemaciclib (Verzenio). „Îmbunătățesc timpul până când boala ar putea progresa dacă s-ar ține numai o terapie antihormonală“, spune dr. Gradishar. Printre efectele secundare se numără scăderea numprului de celule roșii și/sau albe, grețuri, oboseală și diaree.
PARP
PARP este o enzimă din celule cunoscută pentru că joacă un rol în repararea ADN-ului afectat. Oamenii de știință au descoperit că blocând PARP la femeile cu gene mutante BRCA celulele canceroase nu se mai pot repara, ba chiar se grăbește uciderea lor. În luna ianuarie a acestui an, Ministerul Sănătății din SUA a aprobat primul inhibitor pentru cancer mamar: olaparib (Lynparza). Poate avea efecte secindare grave de la anemie la cancer osos sau al sângelui.
Imunoterapia
Ce-ai zice dacă ar exista o modalitate prin care a-i păcăli sistemul imunitar să lanseze propriul atac împotriva celulelor canceroase din organism? Aceasta este ideea din spatele imunoterapiei.
Este vorba despre vaccinuri, inhibitori (adică medicamente care ajută organismul să recunoască și să atace celulelel canceroase) și un așa-numit transfer de celule adoptiv, care folosește propriile celule imunitare ale cuiva pentru a lupta cu boala.
„Imunoterapia nu poate fi tratament singular. Trebuie să meargă în paralele cu terapii standard“, spune dr. Gradishar.
Posibile efecte adverse ale unor astfel de tratamente sunt simptome de rpceală și reacții alergice.