Dacă ești una din femeile diagnosticate cu cancer la sân, ar trebui să ții cont și de ceea ce mănânci, așa cum spun experții.
Cercetările arată că dieta nu ajută numai la prevenirea bolii, dar ar putea ajuta să se răspândească ori să recidiveze. Iată la ce concluzii au ajuns specialiștii:
Dieta contează
Într-un studiu din 2002, oamenii de știință au descoperit că aproximativ o treime din toate decesele cauzate de cancer în SUA pot fi atribuite dietei. „O dietă bună poate reduce incidența cancerului de sân și a riscului acestuia de a avansa sau de a recidiva“, scria Natalie Ledesma în Women s Health Matters, o publicație al Universității California din San Francisco. Cercetarea publicată în Nutrition Reviews a scos la iveală faptul că alimentele pe care le mănânci, și mai ales cele pe care le eviți, pot reduce în mod dramatic riscul de recidivă a cancerului.
În acest studiu asupra dietei și recidivei cancerului, cercetătorii au descoperit că, în general, o dietă sănătoasă ar putea micșora riscul de cancer în viitor cu aproape 25%. O dietă plină de zahăr ori de grăsimi dublează riscul de recidivă. Și alcoolul contribuie la asta.
Nu te concentra pe nutrienți
Fructele și legumele sunt vitale
Cerealele integrale pot ajuta
S-ar putea să aibă legtură cu modul în care fibrele alterează efectele hormonilor, precum estrogenul, care au legătură cu anumite tipuri de cancer. Fibrele pot elimina din organism compușii carcinogenici. Cantitatea recomandată de cereale pe zi este de 40 de grame. Ovăzul, orezul brun și quinoa sunt printre cele mai recomandate cereale.
Și fasolea face bine
Boabele sunt o altă sursă imporantă de fibre, ca să numai vorbim de cât de bogate sunt în antioxidanți și proteine, ceea ce le transformă într-o variantă sănătoasă, săracă în grăsimi, la carne. Cercetările au descoperit c oaenii cae mănâncă multă carne au un risc mai mare de a face cancer. Riscul poate să scadă dacă sursa ta de proteine e în principal din boabe de păstăi. Un studiu din 2005 a scosla iveală faptul că femeile ale căror diete au inclus fasole, mazăre și linte, cel puțin de două ori pe săptămână, au avut un risc cu 24 de procente mai mic de a face cancer mamar decât cele care au mâncat astfel de alimente mai puțin de o dată pe lună.
Uleiul de măsline – o grăsime sănătoasă
Consumul de prea multă grăsime poate crește cantitatea de hormoni care cresc riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel mamar, avertizează dr. Segal. Dar o cercetare recentă sugerează că tipui de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele mononesaturate din uleul de măsline, ar putea avea un efect de protecție împotriva mai multor tipuri de cancer. u este un secret că măslinele sunt o amprentă a bucătăriei mediteraneene, ceea ce ar putea să însemne că acesta este motivul pentru care numărul de cazuri de cancer în aceste țări este semnificativ mai mic decât altele din Europa și America.
Care-i faza cu soia?
Există mai mlte discuții legate de rolul pecare îl are soia în cazul prevenirii cancerului și a recidivei acestuia.Și asta pentru că soa conșine fitoestrogeni, care mimează hormonii umani care au legătură cu creșterea riscului. Cei de la Mayo Clinic spun că pericolul cel mai mare legat de alimentația cu soia este în concentrate proteice de soia (suplimente) sau în produsele procesate care o transformă în junk food. Însă, consumul de boabe soia, de tofu, sau de lapte de soia ar putea avea un efect protector, mai ales în caz de cancer.