Dieta care ar putea împiedica răspândirea cancerului

Dacă ești una din femeile diagnosticate cu cancer la sân, ar trebui să ții cont și de ceea ce mănânci, așa cum spun experții.

Cercetările arată că dieta nu ajută numai la prevenirea bolii, dar ar putea ajuta să se răspândească ori să recidiveze. Iată la ce concluzii au ajuns specialiștii:

Dieta contează

Într-un studiu din 2002, oamenii de știință au descoperit că aproximativ o treime din toate decesele cauzate de cancer în SUA pot fi atribuite dietei. „O dietă bună poate reduce incidența cancerului de sân și a riscului acestuia de a avansa sau de a recidiva“, scria Natalie Ledesma în Women s Health Matters, o publicație al Universității California din San Francisco. Cercetarea publicată în Nutrition Reviews a scos la iveală faptul că alimentele pe care le mănânci, și mai ales cele pe care le eviți, pot reduce în mod dramatic riscul de recidivă a cancerului.

În acest studiu asupra dietei și recidivei cancerului, cercetătorii au descoperit că, în general, o dietă sănătoasă ar putea micșora riscul de cancer în viitor cu aproape 25%. O dietă plină de zahăr ori de grăsimi dublează riscul de recidivă. Și alcoolul contribuie la asta.

Nu te concentra pe nutrienți

Nu uita că studierea nutriției este păcălitoare, așa că specialiștii avertizează că nu se știe sigur, deocamdată, care sunt acei nutrienți sau alimente care se implică în lupta cu cancerul. „Trebuie privită dieta în ansamblu, decât să ne concentrăm pe un anumit nutrient“, spune Mia Gaudet, medic și director științific pentru cercetare epidemiologică la Societaea Americană pentru Cancer.

Fructele și legumele sunt vitale

S-ar putea să știi faptul că aceste carotenoide sunt compușii care dau culoarea morcovilor și altor alimente portocalii. De asemenea, sunt antioxidanți care au puternice proprietăți antiancerigene. Le vei găsi în multe fructe și egume (cartofi dulci, pepene galben, piersici, dovleac), ceea ce explică faptul că dietele bazate pe fructe și legume tind să micșoreze riscul de cancer. „În studii, oamenii care mănâncă multe legume au un risc mai mic de cancer care are legătură cu estrogenul“, spune Susan Brown, director de educație suport al pacienților. Observați că stuiile sugează că legumele au un efect mai puternic decât fructele, așa că pune cât mai multe legume portocalii și galbene în meniurile tale.

Cerealele integrale pot ajuta

Popularitatea dietelor cu puțini carbohidrați și bogate în proteine au transformat cerealele într-un pericol în dietele americanilor. Teama legată de gluten nu a ajutat nici ea. Dar cerealele integrale sunt o importantă sursă de nutrienți care luptă cu cancerul, dar și o sursă de fibre.
„Există o serie de dovezi că fibrele luptă cu cancerul“, spune dr. Robert Segal, fondaorul Medical Offices of Manhattan. „La populațiile care au diete bogate în fibre, cancerele de colon, stomac și mamar sunt rar înâlnite“. Și acestea pot recidiva mai greu, dacă dietele sunt bogate în cereale.

S-ar putea să aibă legtură cu modul în care fibrele alterează efectele hormonilor, precum estrogenul, care au legătură cu anumite tipuri de cancer. Fibrele pot elimina din organism compușii carcinogenici. Cantitatea recomandată de cereale pe zi este de 40 de grame. Ovăzul, orezul brun și quinoa sunt printre cele mai recomandate cereale.

Și fasolea face bine

Boabele sunt o altă sursă imporantă de fibre, ca să numai vorbim de cât de bogate sunt în antioxidanți și proteine, ceea ce le transformă într-o variantă sănătoasă, săracă în grăsimi, la carne. Cercetările au descoperit c oaenii cae mănâncă multă carne au un risc mai mare de a face cancer. Riscul poate să scadă dacă sursa ta de proteine e în principal din boabe de păstăi. Un studiu din 2005 a scosla iveală faptul că femeile ale căror diete au inclus fasole, mazăre și linte, cel puțin de două ori pe săptămână, au avut un risc cu 24 de procente mai mic de a face cancer mamar decât cele care au mâncat astfel de alimente mai puțin de o dată pe lună.

Uleiul de măsline – o grăsime sănătoasă

Consumul de prea multă grăsime poate crește cantitatea de hormoni care cresc riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel mamar, avertizează dr. Segal. Dar o cercetare recentă sugerează că tipui de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele mononesaturate din uleul de măsline, ar putea avea un efect de protecție împotriva mai multor tipuri de cancer. u este un secret că măslinele sunt o amprentă a bucătăriei mediteraneene, ceea ce ar putea să însemne că acesta este motivul pentru care numărul de cazuri de cancer în aceste țări este semnificativ mai mic decât altele din Europa și America.

Care-i faza cu soia?

Există mai mlte discuții legate de rolul pecare îl are soia în cazul prevenirii cancerului și a recidivei acestuia.Și asta pentru că soa conșine fitoestrogeni, care mimează hormonii umani care au legătură cu creșterea riscului. Cei de la Mayo Clinic spun că pericolul cel mai mare legat de alimentația cu soia este în concentrate proteice de soia (suplimente) sau în produsele procesate care o transformă în junk food. Însă, consumul de boabe soia, de tofu, sau de lapte de soia ar putea avea un efect protector, mai ales în caz de cancer.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *