3.9 C
București

Oboseala, cauzată de mai multe afecțiuni

Importante

Se întâmplă cel mai des ca oboseala să se instaleze în organism ca urmare a unui mod de viață dezordonat. Ori poate apărea ca urmare a unui tratament cu antibiotice, sedative, antialergice sau anxiolitice. Oboseala dispare de obicei la sfârșitul perioadei de convalescență, dacă bolnavul a ținut cont de toate nevoile organismului. Dar dacă starea de oboseală persistă, ar fi bine să mergem la medic.

Oboseala este modalitatea princare organismul ne spune că are nevoie de o pauză, de odihnă, pentru refacere. Dar această epuizare poate fi pusă și pe seama unor boli.

Organismul epuizat de anemie

Oboseala poate fi provocată și de anemie. Dacă ești palisă, te simți epuizat, lipsit de energie, trebuie mers la medic pentru a descopri cauza. Poate fi vorba despre o sângerare care trece neorbservată – un ulcer, lipsă de fier sau o menstruație abundentă, în cazul femeilor. Analizele de sânge vor spune care este exact cauza, iar medicul va pune un diagnostic.

Gripa ne poate slei de vlagă

Este sezonul gripelor, iar acestea ne pot goli de energie pe perioada a câteva zile. Oboseala specifică gripei este destul de accentuată, astfel că e posibil să ne pună la pat pentru 2-3 zile. Urmează recomandările medicilor pentru a te feri de această boală: respectă regulile de igienă, evită locurile aglomerate fără a purta mască și vaccinează-te antigripal. Nu uita să consumi multe fructe și legume crude.

Oboseala cauzată de astenie

Astenia este o afecțiuni frecventă la fumători. Cei împătimiți se plâng deseori că sunt permanent obosiți. Și există și o explicație: în cazul lor se reduce aportul de oxigen către celule. De asemenea, la fumători, se poate observa o îngustare a vaselor de sânge, fapt care conduce spre aceeași lipsă de oxigenare. Oboseala, în acest caz, se asociază cu duererea de cap și poate să apară chiar și la negumători care se află într-o încăpere în care se fumează.

Oboseala, semn de depresie

Oboseala pot fi și un simptom al depresiei. Ne putem da seama destul de ușor de asta. Dacă trezești destul de greu, neodihnit și nu-ți vine să te urnești din pat, și chiar dacă te pui în mișcare, ești tot lipsit de chef și abătut cu sau fără motiv s-ar putea să suferi de depresie. Nu ignora această afecțiune, și cere sfatul unui psiholog sau psihoterapeut.

Când poate fi simptom de diabet

Diabetul de tipul 1, cel zaharat, care apare la persoanele tinere, se poate „anunța“ și prin oboseală, pe lângă sete excesivă, urinări dese, gură uscată și scădere în greutate. Dea semenea, oboseala poate fi un simptom și al diabetului de tip 2. În acest caz, trebuie să-ți măsori glicemia.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole