16.4 C
București

Cum se poate modifica vederea după ce am împlinit 40 de ani

Importante

Dacă ți se întâmplă să îndepărtezi ziarul sau o carte atunci când citești, pentru a vedea mai bine, înseamnă că ai prezbiopie. Aceasta se manifestă prin scăderea vederii la apropiere, și apare, de obicei, după împlinirea vârstei de 40 de ani.

Fiecare etapă a vieții poate aduce probleme legate de vedere. Ochiul funcționează în parametri optimi între 10 și 15 ani. Apoi, acuitatea vizuală începe să se deterioreze, și pe lângă factorii naturali, aceasta este influențată și de timpul petrecut în fața unui ecran, factori de mediu etc. La 60 de ani, vederea clară nu mai este posibilă la mai puțin de un metru, fără ochelari, spun specialiștii.

„Problema cel mai frecvent întâlnită în jurul vârstei de 40-45 de ani este prezbiopia – scăderea acuității vizuale la distanță mică, din cauza reducerii elasticității cristalinului“, spune dr. Miruna Popescu, medic primar oftalmolog. Prin urmare, obiectele nu mai sunt focalizate corespunzător, iar persoana afectată are tendința de a-și îndepărta ochii de cartea sau de iarul pe care îl citește, pentru a vedea mai bine scrisul.

„Se poate corecta cu ochelari pentru aproape. Altă problemă supărătoare prin simptomele asociate (disconfort, roșeață, usturimi, înțepături) este uscăciunea oculară. Scăderea producției normale de lacrimi și afectarea calității filmului lacrimal apar la fiecare dintre noi pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar se accentuează de o mulțime de factori. Dintre aceștia, cei mai importanți sunt menopauza, tratamentele hormonale, vântul, praful, aerul uscat, utilizarea computerului în exces, folosirea lentilelor de contact, administrarea anumitor medicamente (antihistaminice, antidepresive, anticoncepționale), afecțiuni sistemice (tiroidiene, autoimune). Tratamentul variază în funcție de gravitatea situației și se adresează atât refacerii filmului lacrimal, cât și corectării factorilor predispozanți“, explică medicul.

Ochelari pentru aproape

Prezbiopia nu este o boală, este un fenomen normal de îmbătrânire a ochiului. este un fenomen lent și de durată, dar există și situații când evoluția poate fi rapidă. Asta în cazul persoanelor care citesc și scriu mult, ori ale căror sarcini profesionale cer o acuitate vizuală perfectă.

Prezbiopia poate fi însoțită și de dureri de cap. În aceste momente, este nevoie de restabilirea acuității vizuale pentru tot ceea ce înseamnă activitatea de zi cu zi. dacă amânăm corecția, ochiul obosește și mai mult, iar randamentul la lucru scade. Trebuie mers la un consult oftalmologic.

Această afecțiune a ochiului se ține sub control cu ajutorul ochelarilor de aproape sau prin intervenție chirurgicală.

Boli ale ochilor care apar la bătrânețe

Cataracta (opacifierea cristalinului) – riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, la fumători și la cei cu istoric familial de cataractă.

Glaucomul – este o boală care afectează nervul optic și care, dacă nu este descoperită și tratată la timp, poate duce la orbire. Riscul este crescut la cei care au istoric familial.

Degenerescența maculară legată de vârstă – este o boală retiniană care determină scăderea acuității vizuale centrale. Sunt mai expuși fumătorii și cei cu hipertensiune arterială.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole