Imediat ce vrei să te apuci de o dietă, un alt stil de alimentație sănătoasă își face loc. Hai să aruncăm o privire numai la anul trecut: diata ketogenică, dieta grupelor de sânge sau dieta fără lectină. Toate au provocat controverse în lumea nutriționiștilor.
În prezent, o altă dietă și-a făcut loc: dieta nordică. De fapt, nu este chiar nouă. În 2004, unii dintre cei mai buni bucătari din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia și-au unit forțele și au creat un manifest al noii bucătării nordice. Misiunea era simplă și a stabilit o dietă diferită de celelalte: creează meniuri care scot în evidență alimentele de sezon, durabilitatea și etica, sănătatea și calitatea mâncării.
În comparație cu celelalte diete, cea nordică nu este despre tăierea caloriilor ori renunțarea la carbohidrați. Este un mod de a mânca în aceeași măsură ce este bun pentru tine, dar și pentru mediu, având în vedere că se concentrează pe plante și legume.
Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că dieta nordică are clare beneficii asupra sănătății și ajută la prevenirea bolilor. Așa că, hai să vedem cum ai putea să-ți umpli farfuria precum vikingii. Iată ce trebuie să știi despre dieta nordică înainte de a o încerca.
Ce este dieta nordică?
Bazată pe piramida dietei de la Marea Baltică, dieta nordică este un plan de hrănire care se bazează pe plante, printre cele mai importante fiind rădăcinoasele, varza, ciupercile și alte produse care se cresc în țările nordice, dar și pe pește gras și cereale integrale, spune dr. Christy Brissette pentru revista Prevention.
„Dieta nordică, originară din Scandinavia, creată de bucătari scandinavi care aveau misiunea de a face farfurii delicioase, sănătoase și locale. Este la fel de mult despre efectul asupra mediului, ca și pentru efectele asupra sănătății“, explică Heather Carson, dietetician în Edmonton, SUA.
În multe feluri, se aseamănă cu dieta mediteraneeană, dar este o diferență-cheie: dieta mediteraneeană încurajează consumul uleiului de măsline și al unui pahar de vin roșu zilnic, în timp ce dieta nordică promovează uleiul de rapiță și permite alcoolul cu moderație.
8 alimente pe care le poți consuma în dieta nordică
Care sunt beneficiile dietei nordice pentru sănătate
Dieta noprdică abundă în importanți nutrienți care luptă cu bolile. Pentru că include pește gras și mici cantități de produse lactate (cum este iaurtul preparat în stil nordic), vei beneficia de o doză importantă de proteine (pentru mușchi), acizi grași Omega-3 (pentru inimă și creier) și vitamina D (pentru oase și sistemul imunitar).
Dieta nordică este săracă în grăsimi saturate, sare și zaharuri, spune Brissette, toate acestea legătura acestora cu boli ca obezitatea, cardiovasculare și diabet fiind demonstrată. De fapt, un studiu din 2011 a descoperit că dieta nordică a îmbunătățit lipidele din sânge, sensibilitatea la insulină și tensiunea arterială la oameni care aveau colesterolul mare. Un studiu similar din 2014 a ajuns la concluzia că această dietă ar putea reduce ar putea inhiba genele inflamatorii la obezi cu sindrom metabiolic.
Cum poți încerca dieta nordică
Dacă vrei să încerci dieta nordică, începe prin a renunța la junk food. Zahprul și alimentele procesate, cerealele, cola, produsele de patiserie și semipreparatele congelate nu au ce căuta în această dietă. Carnea roșie și alcoolul trebuie să fie în cantități mici. Iată cum ar trebui să arate o zi tipică cu o astfel de dietă.
Mic dejun: 1 cană cu ovăz, cu câteva felii de măr și 2 linguri de iaurt preparat în stil nordic
Prânz: Salată de ton (în loc de maioneză pune ulei de rapiță puțină zeamă de lămâie) cu o felie de pâine de secară și o salată din verdețuri
Gustări: Fructe de sezon (cum ar fi fructe de pădure vara), o bucățică de brânză de la un producător local și niște bicuiți din cereale integrale
Cina: 100 g de somon la grătar cu o salată din rădăcinoase.
Dieta nordică este un mod de a te hrăni sănătos, dar nu există dovezi că este mai bună decât cea mediteraneeană. Amândouă reprezintă alegeri bune, așa că adopt-o pe cea care ți se potrivește.