Iată un alt motiv pentru care este bine să dormim bine peste noapte. Mai puțin de șase ore de somn pe noapte sau trezirile frecvente cresc riscul de a face ateroscleroză (când se depun plăci pe pereții arterelor). Și în cazul acesta e vorba de mai mult. Potrivit CNN, este vorba despre toate arterele din organism nu numai de cele care duc la inimă.
O cercetare anterioară demonstrase că puține ore de somn sunt asociate cu boala coronariană, dar „acesta este primul studiu prin intermediul căruia o lipsă de somn este asociată cu ateroscleză în tot organismul“, spune
José Ordovás, director de nutriție și genomică la Universitatea
Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts.
Ordovás este unul din autorii unui studiu care a fost publicat la începutul acestei săptămâni în revista Colegiului Amercian de Cardiologie. Plăcile din artere, cum ar fi cele din extremitățiel coprului, reprezintă risc de infarct, de probleme digestive și circulație proastă a sângelui.
Măsurători obiective
Studiul a supravegheat aproape 4.000 de spanioli, femei și bărbați, cu vârstă medie de 46 de ani, care nu aveau istoric cu boli de inimă. Fiecare persoană a purtat un actigraf, un device mic care măsoară durata și calitatea somnului, pe parcursul a șapte nopți. Calitatea somnului a fost definit prin cât de des s-au trezit și de câte ori s-au mișcat în timpul fazelor de somn.
Subiecții au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de durata somnului: mai puțin de șase ore, 6-7 ore, 7-8 ore și mai mult de opt ore. Fiecărei persoane i s-a făcut o scanare CT și o investigație cu ultrasunete 3D a inimii la începutul și finalul acestui studiu. Prin ultrasunetele 3D au fost observate mai multe artere din organism. Această utilizare a mijloacelor obiective pentru a cuantifica somnul a fost unul dintre punctele forte ale cercetării, au scris într-un articol dr. Daniel Gottlieb și dr. Deepak Bhatt de Spitalul
Boston’s Brigham and Women’s. Un alt punct forte a fost mărimea studiului și eliminarea celor care au mai probleme de inimă ori au siferit de apnee. Cercetări anterioare au inclus și persoane cu istoric de boli de inimă sau alte boli cronice. De data aceasta, lucrurile au mers altfel.
După ce au tras linie, cercetătorii au descoperit că subiecții care au dormit mai puțin de șase ore erau cu 27% mai predispuși la ateroscleroză în tot organismul decât cei care au dormit 7-8 ore. Participanții cu somnul întrerupt erau cu 34% mai predispuși să dezviolte placă în artere decât cei care au dormit bine. „Aceste rezultate subliniază importanța unui somn sănătos pentru prevenirea bolilor cardiovasculare“, spun autorii studiului.
Impactul unui somn prost
Impactul unui somn prost asupra sănătății noastre este bine documentat. Știința a demonstrat legătura lui cu hipertensiunea, cu un sistem imunitar slăbit, luarea în greutate, lipsa libidoului, schimbări ale stării de spirit, paranoia și un risc ridicat de diabet, infarct, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer.
O studiu a scos la iveală că oamenii care dorm mai puțin de șase ore pe noapte timp de două săptămâni funcționau la fel de slab din punct de vedere cognitiv și la testele de reflexe precum cei care nu dormeau două nopți la rând. O lipsă de somn cronică poate provoca anxietate și depresie, pentru că organismul încearcă să treacă peste stresul provocat de aceasta. Există unele dovezi conform cărora puținele ore de somn pot duce la Alzheimer și alte tipuri de demență. Somnul adânc, acela care face un ciclul complet, este necesar pentru organism pentru a elibera hormonii responsabili cu repararea celulelor și construirea țesuturilor din organism.