10.9 C
București

Dietele cu supe și shake-uri hipocalorice, recomandate obezilor

Importante

Dietele cu supe și shake-uri hipocalorice și consiliere permanentă ar trebui să fie tratamentul standard pentru obezitate, se arată într-un studiu citat de BBC.

Persoanele care au ținut astfel de diete au pierdut în greutate de trei ori mai mult decât cei care au urmat o dietă standard la sfatul medicului de familie, se arată în cercetarea oamenilor de știință de la Universitatea Oxford. Iar riscul lor de a face boli de inimă și diabet de tip 2 a fost mai redus.

Dar experții spun că acest tip de dietă funcționează numai dacă se renunță definitiv la obiceiurile alimentare nesănătoase. Prof. Paul Aveyard, autor al studiului și profesor de medicină comportamentală la Universitatea Oxford spune că a fost greu pentru subiecți să piardă în greutate și șă renunțe la tot ce le plăcea să mănânce.

„E plictisitor să ai o dietă normală, iar oamenii se luptă să se țină de ea timp de un an. Dar aceste programe te prind atunci când puterea ta mentală este la cel mai înalt vârf. Trebuie să-ți construiești efortul timp de 12 săptămâni și pentru că mănâncă atât de puțin, pierd în greutate foarte repede“, spune el.

Dietele de înlocuire a alimentației obișnuite (cu supe și shake-uri hipocalorice) sunt create pentru persoane obeze sau chiar cu obezitate morbidă, cu un indice de masă corporală mai mare de 30, care nu au putut pierde în greutate în ciuda schimbărilor de dietă ori de stil de viață. Aceste diete reduc cantitatea zilnică de calorii prin înlocuirea mâncării cu băuturi , supe și gustări. Sunt permise de asemenea laptele, apa li suplimentele cu fibre.

Un meniu zilnic poate arăta așa:

  • un shake de 145 de kcal din lapte degresat cu aromă de ciocolată și proteine de soia
  • o supă din lapte degresat cu aromă de pui și ciuperci și proteine de soia (138 kcal)
  • un terci cu lapte degresat și mai multe cereale integrale (149 kcal)
  • un baton proteic cu soia, lămâie și lapte acoperit într-o aromă de iaurt (150 kcal)

Ține-te de dietă

În acest studiu, de 278 de oameni de la 10 medici de familie din Oxfordshire, jumătate au urmat acest program de slăbit timp de opt săptămâni – limitând cantitatea de calorii la 810 pe zi – apoi au reintrodus treptat alte tipuri de alimente în următoarele patru săptămâni. De asemenea, ei s-au întâlnit cu un consilier în fiecare săptămână, timp de 24 de săptămâni în total, pentru a-i ajuta să se țină de dietă și pentru a putea să slăbească. Celorlalți participanți la studiu li s-au dat sfaturile obișnuiteîn ceea ce privește greutatea corporală și sprijin din partea medicilor de familie.

La fiecare etapă de studiu, cei care au urmat programul hipocaloric au pierdut mai multe kilograme. D

După un an, au pierdut în medie cam 10,7 kg în comparație cu ceilalți care au pierdut în medie 3,1 kg.

Când li s-a luat tensiunea și le-a fost calculat colesterolul, au fost observate, de asemenea, îmbunătățiri importante. Iar cei care aveau diabet de tip 2 și-au putut reduce radical cantitatea de medicamente, deși studiul nu a scos la iveală dovezi că boala ar putea regresa.

„Potențial de creștere“

Jumătate din români sunt supraponderali sau obezi, iar numrărul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip2 este în creștere. Anul trecut, unor pacienți cu diabet de tip 2 li s-a dat o dietă hipocalorică din shake-uri și supe. Jumătate din ei au reușit să slăbească atât de mult încât s-au creat condiții pentru ca boala să regreseze. Deseori se spune că pierderea rapidă a kilogramelor în plus ar putea duce la un efect advers – adică la recâștigarea lor, în timp, în urma unor astfel de programe. Dar oamenii de știință spun că nu este cazul acestui program.

Prof. Aveyard spune că programul a fost „intervenție eficientă pe care medicii de familie o pot recomanda cu încredere, cunoscând faptul că acesta ar putea duce la o pierdere susținută în greutate și la scăderea riscului de boli cardiace și diabet“.

Dr. Barbara McGowan, membru al Societății de Endocrinologie, consultant endocrinolog și șef al departamentului pentru obezitate de la Guy’s and St Thomas’ Hospital, spune: „Acest program are potențial de creștere, de dezvoltare și ar putea deveni efectiv un tratament împotriva obezității“.

Dr Katarina Kos, expert în boli nutriționale și obezitate la University of Exeter Medical School, spune că oamenii nu ar trebui să urmeze astfel de diete, fără sprijin din partea unui medic. „Bineînțeles că pierderea în greutatea este bună dacă ești supraponderal, dar cercetările indică faptul că singurul mod în care aceasta survine ca urmare a acestui program, este să fie o schimbare de viitor, adică de a renunța definitiv la obiceiurile nesănătoase“, spune ea.

„Fii în formă și sănătos“

Prof. Helen Stokes-Lampard, președintele Colegiului Medicilor de Familie, spune că ar dori cercetări aprofundate în acest domeniu.  „Ce funcționează la un pacient s-ar putea să nu funcționeze la altul“, spune ea. „Iar un medic de familie trebuie să ia în calcul factorii fizici, psihologici și sociali care ar putea avea un impact asupra sănătății pacienților atunci când le dă un sfat“.

Ea spune că programele de dietă pentru slăbit nu trebuie văzute ca singura opține pentru pacienți. „Până la urmă, cel mai bun mod de fi în formă și săntos este să fii activ, să mănânci sănătos și să ai o dietă echilibrată, să dormi suficient, să bei moderat și să nu fumezi“, explicăp specialistul.

Ce se întâmplă când urmezi acest program?

Jane Moore din Northampton a urmat acest program despre care se vorbește în studiu. „Este un program care m-a înfuriat. Prima dată când l-am urmat am slăbit într-adevăr foarte repede, și mult. Dar imediat ce m-am întors la dieta normală, kilogramele în plus au repărut. Acest tip de program nu face nimic să educe oameni supraponderali pe termen lung, ci doa încurajeazăpur și simplu o dietă yo-yo, în opinia mea. Am făcut și pietre la rinichi și am fost spitalizată, având icter și pancreatită ca urmare a defragmentării lor. Când mi s-a scos vezica biliară, doctorul mi-a spus că această dietă a contribuit la dezvoltarea acestor probleme. Pot să spun însă că prin intermediul unei diete sănătoase am slăbit aproape 20 kilograme, în doi ani. Încet, dar sănătos.“.

„Am slăbit 45 de kilograme“

Karen Taylor și fiica ei, Jess, din Aylesbury, au folosit același program de slăbit, cu shake-uri și supe, cu rezultate impresionante. „Jess a slăbit cam 19 kilograme, iar eu 45 din ianuarie anul acesta. Am suferit din cauza kilogramelor în plus timp de mulți ani. Cam din copilărie. Am mânct foarte mult când am rămas gravidă cu Jess, când am divorțat și mă gândeam că cel mai bun prieten al meu este mâncarea. Așa că mâncam în neștire. În ianuarie am pornit în această călătorie împreună cu fiica mea și nu ne-am mai uitat înapoi.“

 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole