hipertensiune, dieta

Așa cum anumite alimente reglează tensiunea arterială, se poate întâmpla ca altele să agraveze situația. Din start vă spunem că esențial pentru o dietă în caz de hipertensiune este renunțarea la sare.

Regimul cu cât mai puțină sare este esențial în caz de hipertensiune arterială. Medicii spun că 2 g de sare pe zi este mai mult decât suficient pentru bolnavii care au hipertensiune. Poți condimenta mâncarea cu cimbru, busuioc, dafin, oregano, leuștean, tarhon și pătrunjel pentru a-i da gust. Medicii recomandă și renunțarea la afumături, covrigeii cu sare, la produsele marinate și la cele procesate.

Poți consuma pește nesărat, carne de pui, de curcan, vită, lapte degresat, iaurt, urdă dulce, caș, ciorbe și supe. În ceea ce privește dulciurile, specialiștii spun că trebuie mâncate cele preparate în casă, care nu au pra de copt ori bicarbonat de  sodiu.

Cât de important sunt acizii grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt esențiali în dieta hipertensivilor. „Persoanelor cu tensiunea arterială crescută nu trebuie să le lipsească din alimentație macroul, heringul, sardinele, somonul, dar nici uleiul de soia, semințele de dovleac și nucile. De asemenea, esteimportant să nu existe deficiențe de potasiu. Așa că trebuie consumați cartofi, prune, banane, caise, morcovi, pere și portocale, pentru că acestea sunt pline cu acest mineral. Un pacient cu hipertensiune are nevoie de 5 g de potasiu pe zi“, explică Nicoleta Tomescu, medic de familie.

Și magneziul ține sub control tensiunea. Bogate în magneziu sunt legumele verzi, cerealele integrale, nucile, produsele lactate și peștele.

Regimul DASH, important pentru hipertensivi

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este recomandată de reprezentanții Institutului Național de Sănătate din SUA, pentru că previne și tratează hipertensiunea arterială.

Potrivit acestei diete, femeile care suferă de hipertensiune nu trebuie să depășească 2.000 de kcal, pe zi, în timp ce la bărbați necesarul este de 2.600 kcal.

Poți include în meniul zilnic fructe și legume proaspete, pâine din făină integrală, cereale, lactate sărace  în grăsimi, carne slabă. Sunt permise cu moderație uleiurile de rapiță, de floarea-soarelui și de mac.

Ce alimente trebuie evitate

Lista poate fi considerată a fi una lungă, dar este esențial pentru cei cu hipertensiune să fie atenție la regim, la dietele pe care le consumă. Astfel, trebuie să evite sau să mănânce cu moderație carne grasă, mezeluri, grăsimi, produse de patiserie, condimente iuți,măsline, brânzeturi grase, conserve, supe la plic, pop-corn sau alimente de tip fas-food. Nici cafeaua sau alcool nu trebuie băute în exces. Nu sunt remandate mai mult de două pahare de vin în cazul bărbaților și un pahar în cazul femeilor.