Întregul echilibru al organismul este dat peste cap atunci când glanda tiroidă inundă corpul cu hormoni. Hipertiroidia, adică excesul de hormoni tiroidieni, se poate manifesta prin hiperactivitate, transpirație excesivă și insomnii, pierderea în greutate (chiar și când apetitul crește). Dar acestea sunt numai câteva simptome.
Pot surveni și schimbări metabolice (hiperglicemie, creșterea transaminazelor) și tremorul fin al mâinilor. Hipertiroidia apare mai frecvent la femie. În unele cazuri este provocată de o boală autoimună, care duce la o hipersecreție de hormoni tiroidieni. Uneori, pe tiroidă se dezvoltă unul sau mai mulți noduli, de obicei benigni.
De ce apare?
Boala Basedow-Graves este cea mai frecventă cauză dehipertiroidie. E o boală autoimună, în cadrul căreia anticorpii stimulează tiroida să producă excesiv hormoni. Speicifice bolii sunt gușa și afectarea oculară (globi oculari măriți).
Gușa polinodurală hipertiroidizată este prezentă mai ales la persoanele cu carență de iod.
Adenomul tiroidian este o tumoare de cele mai multe ori benignă, care ajunge să secrete autonom hormoni.
Tiroidita este o boală inflamatoare, care poate cauza exces de hormoni tiroidieni.
Medicamentele care conțin iod pot produce o hipertitoridie temporară. Este cazul amiodaronei, prescrisă în aritmii cardiace.
Poate afecta inima și oasele
În afara perturbării calității vieții, hipertiroidia poate produce complicații dacă nu este tratată. Astfel, pot apărea complicații cardiace sau osteoporoză,mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză. La persoanele cu probleme de inimă poate surveni insuficiența cardiacă. Cea mai gravă complicație este așa-numita „furtună tiroidiană“, care este însoțită de greață, vărsături, delir și chiar comă.
Cum se poate trata?
Dr. Simona Lăzărescu, medic specialist endocrinolog, cu competență în ecografie endocrină recomandă mai multe tipuri de tratament încaz de hipertiroidie. „În primul rând recomand măsuri generale: evitarea efortului fizic și a stresului, un regim alimentar diversificat, bogat în vitamine, minerale, cu valoare energetică sporită, pentru a evita scăderea ponderală. Este strict interzis fumatul și consumul de alcool.“, spune medicul.
Apoi, a doua recomandare este tratamentul medicamentos. „În România este disponibil un medicament antitiroidian de sinteză, care inhibă glanda să producă hormoni tiroidieni în exces (thyrozol). Scema de tratament este individualizată, în funcție de analizele de laborator și de fiecare persoană în parte“, explică medicul.
„Administrarea de iod radioactiv se face încentre specializate de medicină nucleară și constăîn înghițirea unei capsule de iod radioactiv care va fi concentrat pe tiroidă și va detrmina distrugerea celulelor tiroidiene. „Tratamentul cu iod radioactiv este contraindicat femeilor gravide sau în perioada de alăptare.“, spune dr. Simona Lăzărescu.
Intervenția chirurgicală este tratamentul definitiv al hipertitoridiei. „Se recomandă îndepărtarea în totalitate a glandei tiroide în gușile difuze caracteristice bolii Basedow, precum și în cele multi nodulare toxice și presupune extirparea tiroidei. Aceasta va duce la vindecarea hipertiroidismului, dar cu prețul instalării hipotiroidismului definitiv, care necesită tratament de susbstituție cu hormoni tiroidieni toată viața“, conchide medicul.