10.9 C
București

Cauzele apariției parodontozei. Cum ar putea fi prevenită

Importante

Parodontoza se numără printre cele mai grave afecțiuni stomatologice, care, în ultima vreme, face tot mai multe victime chiar și în rândul tinerilor. Dacă nu este tratată, ea poate duce la pierderea dinților. Dr. Mirela Hațegan, medic stostămatolog ne spune care sunt cauzele care duc la apariția acestei boli și ce ar trebui să facem pentru a o preveni.

Bolile parodontale sunt de trei tipuri: gingivita sau inflamația gingiilor (cauzată de placa bacteriană), parodontita (determinată de acțiunea nefastă a plăcii dentare și a tartrului asupra țesuturilor de susținere a dintelui) și parodontita avansată (atunci când inclusiv osul și ligamentul parodontal sunt deteriorate dinții devin mobili și se poate ajunge chiar la extracție).

Cauze

„Cel mai important factor care poate declanșa boala este placa bacteriană. În lipsa unei igiene orale corecte, bacteriile distrug dinții. Și modificările hormonale pot favoriza evoluția gingivitei, ducând la sensibilitatea excesivă a gingiilor. Un al factor poate fi diabetul. Această boală nu numai că favorizează instalarea bolii dar și grăbește ritmul de evoluție, putând îngreuna eficiența tratamentului. Iar, un alt factor, poate fi stresul, care face mai grea lupta organismului cu infecțiile, dar să nu uităm și de fumat care încetinește eficiența tratamentelor. Poate fi și predispoziție genetică pentru această boală“, explică Mirela Hațegan.

Simptome

Boala debutează cu umflarea ușoară a gingiilor, care sângerează în timpul periajului. Apoi, în timp, gingiile se înroșesc, devenind chiar violacee în unele cazuri. „Devin sensibile la atingeri, apare respirația urât mirositoare și senzația de gust amar în gură. Dacă nu se iau măsuri din timp, dinții încep să se distanțeze, să se clatine și în final, să cadă.“, explică specialistul.

În cazul diagnosticului de parodontoză, medicul stomatolog poate include un tratament antimicrobian și antiinflamator, un detartraj supra- și mai ales subgingival de 2,3 sau 4 ori pe an, în funcție de caz. „Se mai poate recomanda chiuretajul pungilor parodontale (îndepărtarea tartrului și a țesutului de granulație localizat la nivel gingival profund), reducerea adâncimii pungilor parodontale, eliminarea bacteriilor existente sau operații cu lambou și introducerea de os artificial (adiție osoasă)“, spune medicul.

Cum putem preveni

Cel mai important rol în menținerea unei danturi sănătoase îl are igiena bucală. „Trebuie să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Eu recomand și folosirea aței dentare și a apei de gură. De asemenea, renunțarea la fumat, adoptarea unui stil de viață sănătos și evitarea alimentelor bogate în zahăr ajută la păstrarea unei danturi sănătoase. Este important să mergem la control stomatologic de două ori pe an, pentru a efectua o igienizare a danturii, prin îndepărtarea tartrului și tratarea cariilor“, conchide medicul specialist.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole