Persoanele care au glicemia crescută trebuie să fie atente la alimentație, pentru că „produsele alimentare pot afecta în mod direct procesele de sintetizare a nutrimenților. Modul în care se modifică nivelul glucozei din sânge este influențat de mai mulți factori, inclusiv de conținutul de carbohidrați, tipul de zahăr, natura amidonului și procesarea alimentelor“, spune Alina Miron, nutriționist-dietetician.

Specialistul recomandă ca persoanele care au probleme cu glicemia (zahărul din sânge) să consume vegetale sărace în amidon, cu indice glicemic (IG) mic. „Cu cât un aliment are un IG mai mare, cu atât capacitatea acestuia de modificarte a nivelului glucozei din sânge este mai mare. Respectând câteva reguli simple, putem face ca modificările glicemiei după fiecare masă să nu fie foarte abrupte, fapt ce ne va ajuta atât la reglarea apetitului pe termen lung, cât și la menținerea la un nivel optim al energiei pe parcursul întregii zile.“, explică Alina Miron.

Specialistul recomandă consumul de cereale integrale, în locul celor procesate și produse preparate din făină integrală în locul făinii albe. „De asemenea, trebuie evitate cerealele care au zahăr adăugat. Și fibrele pot fi de ajutor pentru un control mai bun al glicemiei. Includeți fibrele în dietă, sub formă de semințe de exemplu.“, spune Alina Miron.

Ea spune că trebuie precauție în consumul de alimente cu IG peste 50: griș, orez, paste, pizza, cartofi prăjiți, cartofi copți, pâine din făină de secară, mămăligă, covrigi, sfeclă gătită, pepene galben, pepene roșu, înghețată, fursecuri, biscuiți, lapte cu orez îndulcit.

Consumul de legume

Ideal ar fi să consumațși legume cu IG sub 35, cum este prazul, ceapa, castraveții, dovleceii, măslinele, broccoli, varza sau țelina. Acestea pot fi incluse în alimentație crude sau gătite, dar unele își pot schimba indicele glicemic atunci când sunt procesate. Un exemplu este morcovul. Crud, morcovul are IG mic (20), dar gătit are indice glicemic mediu (50).

Combinații recomandate

De exemplu, humus și ardei gras. Prin combonarea proteinelor și a grăsimilor sănătoase din humus cu carbohidrații de înaltă calitate din ardei, se obține o gustare hrănitoare perfectă pentru cei care vor să țină glicemia sub control. Ardeiul gras are IG mic – 15, iar humusul, 25.

Oleaginoase

Nucile, migdalele și fisticul sunt bogate în proteine, precum și în grăsimi mononesaturate sănătoase și grăsimi polinersaturate, care reduc nivelul de colesterol și scad riscul de complicații ale diabetului.