8.2 C
București

7 moduri în care îți poți păstra sănătatea pe măsură ce înaintezi în vârstă

Importante

Până nu de mult, să rămâi sănătos însemna să mănânci câteva legume și cam mai nimic altceva. Dar, în ultimii 20 de ani, riscul de a îmbolnăvire a crescut, iar starea de bine a început să însemna mult mai mult.

Vestea bună este că există o mulțime de lucruri pe care le putem face pentru a ne simți bine și a ne bucura de ele. Iată 7 dintre ele pe care le putem introduce în rutina noastră.

Să fim mereu în mișcare

foto: Vasilis Stamatopoulos

Să fii activ nu te ajută numai să previi bolile cronice. Dar pe măsură ce îmbătrânim, ne ajută și la diminuarea șanselor de a ne răni grav.

“Exercițiile de forță, echilibru și flexibilitate sunt cheia prevenirii căzăturilor, care sunt o mare amenințare pentru sănătatea noastră“, spune pentru prevention.com Scott Kaiser, medic de familie și geriatru la
Providence St. John’s Health Center in Santa Monica din California.

Exercițiile regulate pot mări și forța creierului. Când adulții sedentari fac trei sesiuni a câte 45 de exerciții pe săptămână timp de 6 luni, li se îmbunătățește abilitatea de a se concentra și de a face planuri, la fel cum ar face-o persoană cu 10 ani mai tânără, potrivit unui studiu de neurologie.

Proteinele au prioritate

foto: Caroline Attwood

Plasele de la piață au început să ți se pară un pic mai grele decât de obicei? Pirderea masei musculare este o parte normală a procesului de îmbătrânire, dar cercetările arată că dacă mănânci suficiente proteine, poți păstra masa musculară pe care ai acumulat-o și te poate chiar ajuta să construiești în continuare.

Câte proteine ar trebui să mănânci într-o zi? Descoperiri recente sugerează că adulții peste 65 de ani au nevoie de 1,2 grame de proteine per kilogram greutate pentru a menține sănătatea masei musculare.

Ai nevoie de surse ușoare de protein, precum peștele, puiul sau curcanul sau linte, năut și fasole.

Mergi la controale medicale regulate

foto: Martin Brosy

Nu te duce la medic numai când te simți rău. Vizitele regulate sunt o șansă pentru screening și pentru urmărirea problemele de sănătate care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi hipertensiunea și diabetul.

Medicul tău va hotărî dacă este nevoie de alte teste, sau de screening pentru osteoporoză sau anumite tipuri de cancer. De asemenea, este o ocazie să-ți faci și anumite vaccinuri care protejează persoanele mai în vârstă, cum este cel antigripal.

Socializarea

foto: Eberhard Grossgasteiger

Întâlnește-te cu o prietenă sau un prieten la cafea, mergi la o întâlnire cu un grup sau vorbește pe skype sau Whatsup cu nepoții. „Timpul investit în relații apropiate este unul dintre cele mai importante lucruri, care poate îmbunătăți starea de sănătate, calitatea vieții și starea de bine“, spune dr. Kaiser.

De ce? Pentru că starea de bine este legată de nivelurile joase de interleukin-6, un factor inflamator implicat în boli cronice precum Alzheimer, cardio-vasculare, artrită și unele cancere.

Dormi suficient

foto: Kalegin Michail

Mai mult de jumătate dintre adulții trecuți de 65 de ani spun că au probleme cu somnul, potrivit unui sondaj efectuat de The University of Michigan.

Care este problema? Oamenii care au astfel de probleme sunt mai predispuși la depresie, la dificultăți de memorare și de concentrare, simțindu-se adormiți toată ziua, potrivit American Academy of Sleep Medicine.

Ai nevoie de atâtea ore de somn de câte aveai când erai tânăr – adică 7-8 ore pe noapte. Dacă nu reușești să dormi atât, poți vorbi cu medicul tău de familie. Așa veți reuși să depistați împreună care ar putea fi problema.

Fă-ți timp pentru a scăpa de stres

foto: erik brolin

Stresul te poate încetini. De asemenea, contribuie la creșterea inflamației în organism, ceea ce te face să îmbătrânești mai repede și să fii mai predispus la a te îmbolnăvi, potrivit unui studiu al Frongtiers in Human Neuroscience.

De fapt, descoperirile sugerează că majoritatea bolilor au legătură cu stresul cronic. Hormonii stresului precum cortizolul ar putea avea un impact negativ asupra memoriei.

Găsește modalități pentru a scăpa de stres, chiar și numai pentru câteva minute. „Chiar dacă ești presat de timp, fă pauză pentru un moment și trage adânc aer în piept“, spune dr. Kaiser.

Dacă ai mai mult timp la dispoziție încearcă unele exerciții de yoga. Într-un studiu efectuat pe adulți de vârste mojlocii, exercițiile de yoga timp de 90 de minute, cinci zile pe săptămână au contribuit la diminuarea nivelului de inflamație din organism și a cantității de hormoni ai stresului, dar și la încetinirea ratei de îmbătrânire a celulelor.

Bucură-te de fiecare zi

Femeie care rade
foto: Gabrielle Henderson

Există mai multe multe motive datorită cărora înaintarea în vârstă este grozavă. Așa că în loc să te afunzi în tot felul de stereotipuri, mai bine te-ai gândi ce iubești la vârsta ta.

O cercetare a Universității din Yale arată că adulții mai în vârstă care văr îmbătrânirea ca pe un lucru bun trăiesc cu aproape opt ani mai mult și au un risc mai scăzut de a face boala Alzheimer în comparație cu cei care o văd ca pe un lucru rău. „O viziune pozitivă asupra îmbătrânirii este asociată atât cu o viață mai lungă cât și cu una mai bună“, spune dr. Kaiser.

Așa că se dovedește că fântâna tinereții a fost tot timpul în mintea noastră.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole