Ulcerul – boala care necesită multă grijă și răbdare

Când vine vorba de tratament, ulcerul are nevoie de multă grijă și răbdare. Bolnavii au nevoie de un anumit regim, care se bazează pe terapia prescrisă de medic, dar și pe respectarea unui stil de viață sănătos.

Ulcerul poate fi gastric sau duodenal. Tratamentul prescris de medic este adaptat, în funcție de fiecare pacient. Dar, în general, medicii prescriu antiacide și antisecretorii, care diminuează aciditatea gastrică și atenuează durerile. Dacă boala a fost cauzată de infecția Helicobacter pylori, medicii pot prescrie și antibiotice, care durează între 7 și 14 zile. „Există și cazuri când se poate recomanda și intervenția chirurgicală. Dar există mai multe reguli care trebuie respectate de bolnavii cu ulcer, iar dacă stilul de viață este unul sănătos, aceștia pot duce o viață absolut normală“, explică Dorian Berbiceanu, medic primar de medicină a familiei.

Fără țigări și alcool

Un regim de viață sănătos, mai ales pentru bolnavii de ulcer, înseamnă în primul rând renunțarea la alcool și la fumat, la băuturile acidulate. Trebuie evitate medicamentele antiinflamatoare,printre care se numără aspirina, ibuprofenul și altele nesteroidiene, care nu trebuie luate fără acordul medicului. Acesta le va prescrie pe perioade scurte și administrate numai împreună cu un protector gastric.

Evitarea stresului

Printre cauzele apariției ulcerului se numără și stresul. Este important pentru fiecare pacient diagnosticat cu ulcer să identifice toate cauzele și sursele de stres și anxietate și să încerce să le elimine. Stresul poate fi eliminat și cu ajutorul mișcării în aer liber, cel puțin 30 de minute pe zi, dar și cu ajutorul activităților care le sunt pacienților pe plac: cititul, plimbările cu câinele, jocurile cu copiii, filmele la cinematograf.

5 mese pe zi

„Pentru bolnavii de ulcer este foarte important să mănânce puțin și des și să mestece foarte bine mâncarea. Trebuie să aibă două mese principale pe zi și două gustări. Regimul alimentar este alcătuit împreună cu medicul, și este format din alimente permise și care îi sunt pe plac bolnavului, sau pe care le tolerează. Trebuie evitate citricele, ceapa, usturoiul, prăjelile, smântâna, grăsimile și băuturile acidulate“, spune medicul. De asemenea, bolnavii de ulcer trebuie să evite să bea cafea pe stomacul gol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *