12.9 C
București

Permis și interzis la masa de Paște. Sfaturile nutriționistului

Importante

După ce te-ai abținut să mănânci carne în timpul Postului Paștelui, mesele festive sunt o adevărată provocare pentru sănătatea ta. Dacă respecți sfaturile nutriționistului, vei evita petrecerea sărbătorilor pascale la camera de urgență a spitalelor.

Trecerea de la alimentația de post la cea obișnuită trebuie făcută treptat, de-a lungul unei săptămâni sau poate chiar două. Meniurile de Paște, bogate în preparate din carne de miel și ouă, sunt foarte greu de digerat. Important este ca porțiile să fie mici și să nu lipsească salatele din legume și fructe. „Mielul are o carne grasă, cu acizi grași dăunători sănătății și cu colesterol. Este o carne deloc prietenoasă cu vasele de sânge și inima. Ouăle fierte au de asemenea colesterol, iar dacă le luăm în calcul și pe cele din cozonaci și pască deja sunt prea multe. Dacă mai punem și stufatul, drobul și sarmalele deja vorbim despre o bombă digestivă“, explică nutriționistul Daniel Moraru.

Maximum două ouă pe zi

În perioada de trecere de la post la alimentația obișnuită, este bine să începem cu lactate, în cantități reduse, ciorbe, în special de legume și verdețuri, sau carne slabă. În cele câteva zile de sărbătoare, consumul mâncărurilor tradiționale ar trebui eșalonat. . Nu trebuie amestecate, la o singură masă, ouăle fierte cu drobul, cu stufatul, pasca și cozonacul. Și asta chiar dacă masa durează mai multe ore. „De preferat să consumăm miel în cantități mici, bucăți slabe, iar numărul ouălor ar trebui limitat la unu sau două cel mult. Se poate renunța la ciorba de miel care este incredibil de grasă și să se pună accent pe salate de legume și spanac, care merg perfect lână ouăle fierte“, spune nutriționistul.

Miel în cantități mici, sau pește și curcan

Cea mai gravă problemă de sănătate, după un meniu copios de Paște, este pancreatita. De aceea, nutriționiștii recomandă un stufat mai de regim. Adică se poate alcătui un meniu pe bază de carne din pește sau curcan, care să înlocuiască mielul din ciorbă, stufat sau din drob. Pancreatita și indigestia pot fi evitate prin limitarea alimentelor bogate în grăsimi de origine animală, a sosurilor, dar și aprăjiturilor preparate cu mari cantități de ciocolată, cacao și ouă. Cozonacul trebuie consumat cu precauție. „La desert, să se aleagă unul singur. Ori cozonacul, ori pasca, ori altă prăjitură.“, spune Daniel Moraru.

Alcool cu moderație

Nutriționistul ne recomandă evitatea băuturilor alcoolice, „tăriile“ mai ales, înainte de masă. Prezența lor în meniul de Paște ytransformă tabloul completat de ouă, carne de miel, pască și cozonac într-unul total nesănătos.

Alcoolul, în combinație cu mâncărurile grase și cu cozonacul, poate cauza disconfort gastro-intestinal sau chiar pancreatită. Ar trebui să încercăm să nu bem nimic în timpul meselor, pentru că lichidele, mai ales cele acidulate, diluează sucurile gastrice, și astfel mâncarea nu mai este digerată bine.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole