Relația de cuplu este adesea factorul decisiv în realizarea unui echilibru emoțional, însă, adesea uităm că trebuie să facem mici eforturi pentru a o păstra și a o armoniza cu nevoile noastre în continuă schimbare.

Nota bene! Relația de cuplu este factor decisiv și nu partenerul.

Chiar dacă suntem capabili să descoperim lumea privind-o prin propria lentilă, descoperim dragostea mai întâi din poveștile celor din jur, din experiențele cunoscuților și din ceea ce ne împărtășesc prietenii. Ajungem să croim tipare și să ne ghidăm după ele, fără să știm că nu vom trăi noi povestea altora și nici alții povestea noastră.

Dacă înțelegem că experiența îndrăgostirii ne schimbă în bună măsură comportamentul și că nu întotdeauna primim ceea ce așteptăm în relația cu partenerul, atunci vom ști că dragostea e ca o ecuație cu două sau mai multe necunoscute. A ne poziționa astfel, a ne raporta la provocările apărute în relație ca și când ne aflăm într-un joc pe care trebuie sa îl perpetuăm,  să îl perfecționăm, înseamnă a ieși din tiparul distructiv al luptei de putere din cuplu.

Dar lecția iubirii începe cu iubirea de sine, cu încrederea ȋn propria persoana, cu ridicarea nivelului de autostimă, și continuă cu observarea emoțiilor pe care le trăim și a reacțiilor pe care le avem în adolescență atunci când trecem prin experiența îndrăgostirii.

Multe lucruri se învață devreme despre iubire, însă ideal ar fi să înțelegem că fiecare relație prezintă particularități și fiecare context de viață creionează o poveste diferită de a celorlalți. Așa ajungem să înțelegem de ce nu întotdeauna sfaturile sau părerile celor cu care împărtășim frământările legate de dragoste sunt potrivite ori de ce unii oameni nu reușesc să fie suportivi oricât de bine intenționați ar fi. În mod rațional acceptăm asta, însă continuăm să întrebăm și să căutăm răspunsurile în ceilalți. Avem adesea dileme în ceea ce privește capacitatea noastră de a seduce, de a impresiona, de a primi și a oferi iubire. Stă în puterea fiecaruia dintre noi să aflăm răspunsurile corecte, chiar privind în interiorul nostru.

Cum să facem asta vom afla împreună în episoadele următoare. Săptămâna viitoare vă aștept cu tema ,,Experiența îndrăgostirii în adolescență”.

Psiholog-psihoterapeut Lorena Diaconescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.