6.3 C
București

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Între emoție și rațiune” – Episodul 2. Ce facem cu frica, panica și anxietatea în situații de criză?

Importante

Deja nu mai e un secret pentru nimeni că momentele de criză prin care am trecut de-a lungul timpului ne-au pus în ipostaze neașteptate și nu întotdeauna reacțiile au fost cele potrivite. Mai mult, există tendința de a lua decizii atunci când suntem supărați, furioși sau anxioși pentru ca, mai târziu, să înțelegem că e cazul să revenim asupra deciziilor. Reacțiile însă nu mai pot fi schimbate și anumite cuvinte sau gesturi pe care le regretăm nu mai pot fi retractate. Așadar, e cazul să reflectăm la rece asupra faptului că reacțiile trebuie amânate în funcție de starea noastră emoțională. Ce înseamnă „la rece”? Adică ar trebui să alegem momentul potrivit de reflecție și de reașezare a unor reguli personale sau principii care mai sunt sau nu corespunzătoare nevoilor noastre sau stilului de viață actual. Concret, deciziile nu se iau în momente în care resimțim revoltă, furie.

În ce privește frica pe care oamenii au trăit-o intens în perioada recentă și care, din păcate, s-a complicat ajungând chiar la atacuri de panică sau la tulburări de dispoziție diverse ce au stricat calitatea vieții, ar trebui să știm următoarele:

  • Suntem diferiți și reacționăm diferit chiar fiind expuși la același stimul, așadar nu trebuie să considerăm că o metodă care se potrivește cuiva ni se potrivește și nouă și, deci, e universal valabilă
  • Oricât de multă siguranță de moment ne dă cineva dintre apropiații noștri, fie din cercul de prieteni, fie din familie etc, soluția adecvată propriei persoane pentru a rezolva cu adevărat problema poate fi aflată numai la specialist

Și totuși, se recomandă să vorbim despre probleme, să încercăm să împărtășim anumite trăiri cu apropiații sau chiar cu persoane care au trecut prin situații similare iar aceasta recomandare pare că se bate cap în cap cu ideea de a nu prelua soluția altcuiva pentru că poate fi nu numai nepotrivită ci chiar poate înrăutății situația. Ei, bine, aici avem de lămurit un lucru: a împărtăși cu cei care se confruntă cu situații similare, poate fi de folos în sensul că persoana nu se mai simte singură în problemă sau neînțeleasă dar asta nu înseamnă că trebuie să recurgă la soluțiile celorlalți. Un al doilea lucru de lămurit aici este faptul că atunci când împărtășim cu apropiații, chiar dacă ei nu simt la fel, nu sunt anxioși sau depresivi ori nu au făcut un atac de panică în viața lor, scopul persoanei afectate este de a fi ascultată, nu de a cere sfaturi sau a primi indicații cu care, cel mai probabil, nu rezonează. Oricât de bine intenționat și dornic de a fi suportiv este un prieten sau cineva din familie, soluția trebuie căutată la specialist.

A merge la psiholog sau la psihoterapeut atunci când emoțiile sunt împovărătoare reprezintă nu doar soluția de moment pentru că psihoterapia și consilierea pot ajuta la modelarea unor reacții viitoare și deprinderea unor comportamente sănătoase care îl fac pe individ să fie în control, să nu se mai simtă debusolat sau depășit de situație. Este extrem de important ca adulții să învețe tehnici de echilibrare și să se pună în ordine pentru a putea fi suportivi la rândul lor pentru copii, pentru  întreaga familie. 

Ca să înțelegem mai bine cât de mult contează modelarea comportamentului și echilibrarea unor reacții în situații de criză, săptămâna viitoare vom discuta despre reacții în registrul emoțional versus reacții în registrul rațional.

Până atunci aveți grijă de sănătatea voastră fizică și psihică!

Psiholog-psihoterapeut Lorena Diaconescu

Articole anterioare:

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Între emoție și rațiune” – Episodul 1. Naufragiat în oceanul de emoții

Psiholog Lorena Diaconescu: Altfel de sărbători

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole