3.9 C
București

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Între emoție și rațiune” – Episodul 3. Capacitatea de reziliență și procesul de “reconstrucție” personală 

Importante

Toate lucrurile mai mult sau mai puțin importante care trec peste noi ne schimbă, ne modelează, ne fac să evoluăm, chiar dacă uneori par că ne strică viața sau că ne schimbă planurile, ar trebui să știm că toate au sensul lor și vin cu lecții de învățat. Atunci când simțim că ne e greu, că trăim evenimente de neînțeles, ar trebui să ne gândim la faptul că săptămâna nu-i făcută din duminici și că toate acestea ne fac să traversăm un proces de devenire, de transformare.

Capacitatea de reziliență diferă de la o persoană la alta dar trebuie să știm că toți avem potențial în a depăși încercările din viața noastră. Reziliența nu presupune să nu suferim sau să nu fim afectați de evenimentele traumatizante ci să căutăm acele resurse interioare de a reconfigura traseul, a reconsidera strategia de îndeplinire a planurilor personale și a merge mai departe.

Spunem adesea că suntem diferiți și că unii sunt mai puternici decât ceilalți, că trec poate mai ușor peste provocările vieții însă ar trebui să știm că și reziliența poate fi „antrenată” dar acest lucru se face în perioadele bune, liniștite, când ar trebui să ne îngrijim de starea de bine și de echilibrul propriu. Așadar, problema nevoii obsesive de control trebuie analizată și rezolvată pentru că nimeni nu poate controla evenimente viitoare sau comportamente ale celorlalți oameni iar asteptările pe care ni le creem nu trebuie să fie limitative și să excludă orice altă variantă.

Multe dintre persoanele anxioase, cu un tipar de gândire catastrofică pun întrebarea „Ce ar trebui să fac, cum să mă schimb?” considerând imposibil să modifice ceva în structura lor de personalitate. Însă atitudinea pe care o adoptăm în fața problemelor este dictată atât de structura individuală cât și de un set de principii și credințe pe care le modelăm în timp. Astfel, o setare mentală a faptului că orice problemă are o rezolvare și că adevarata provocare constă în a găsi strategia potrivită de a o rezolva, ne va ajuta să privim diferit orice încercare și vom deveni mai rezilienți. Și chiar și atunci când pare că soluția întârzie să apară sau situația pare fără ieșire, este clară nevoia unui catalizator: psihologul sau posihoterapeutul.

Săptămâna viitoare vă invit să vorbim despre emoții în preajma sărbătorilor pascale. Până atunci aveți grijă de sănătatea voastră fizică și psihică!

Psiholog-psihoterapeut Lorena Diaconescu

Articole anterioare:

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Între emoție și rațiune” – Episodul 2. Ce facem cu frica, panica și anxietatea în situații de criză?

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Între emoție și rațiune” – Episodul 1. Naufragiat în oceanul de emoții

Psiholog Lorena Diaconescu: Altfel de sărbători

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole