O femeie din Emiratele Arabe Unite ca a suferit un grav accident de mașină în anul 1991, și-a revenit în mod miraculos după ce a stat 27 de ani în comă, potrivit BBC.

Munira Abdulla, care avea 32 de ani la momentul producerii accidentului, a suferit o leziune gravă la nivelul creierului după ce mașina în care se afla s-a ciocnit de un autobuz, în timp ce se întorcea de la școala de unde-și luase fiul.

Omar Webair, care avea la vremea respectivă patru ani, stătea împreună cu ea pe bancheta din spate a mașinii, a scăpat teafăr deoarece în momentul accidentului mama sa îl ținea în brațe. Munira a fost grav accidentată, dar anul trecut și-a redobândit conștiența într-un spital din Germania. Omar a povestit despre accident și despre progresele pe care le-a făcut mama sa într-un interviu pentru ziarul The National din Emiratele Arabe Unite.

„M-a ținut în brațe ca să mă protejeze“

„N-am renunțat niciodată la ea pentru că întotdeauna am știut să într-o zi se va trezi“, a declarat Omar. „Moticul pentru i-am împărtășit povestea este de a spune oamenilor să nu-și piardă speranța în ceea ce-i privește pe cei dragi. Nu-i considerați morți atunci când se află într-o astfel de stare“, a adăugat el. „Mama mea stătea cu mine pe bancheta din spate. Când a văzut că accidentul este inevitabil, m-a luat în brațe pentru a mă proteja“. Nu a fost rănit, suferin dopar o zgârietură la cap, dar mama lui a așteptat ajutor mai multe ore.

Ani de tratament

Într-un final, femeia a fost dusă la spital, și apoi a fost transferată la Londra. Acolo a fost declarată starea vegetativă – nu răspundea stimulilor, dar capabilă să simtă durerea – , scrie The National. Apoi, a fost readusă în Al Ain, un oraș din Emiratele Arabe Unite la granița cu Oman, unde trăia, și a fost mutată în mai multe unități de îngrijire în funcție de cerințele de asigurare.

A rămas acolo mai mulți ani, fiind hrănită printr-un tub și ținută în viață. I se făcea fizioterapie pentru ca mușchii să nu slăbească din cauza lipsei de mișcare.

În anul 2017, familiei i s-a oferit un grant de către Crown Prince Court, un organism guvernament din Abu Dhabi, pentru ca femeia să poată fi transferată în Germania. Acolo a suferit mai multe intervenții chirurgicale pentru a corecta brațele scurtate și mușchii de la picioare și i s-au administrat mai multe tratamente pentru a-i îmbunătăți starea.

Ce a făcut-o să se trezească

Un an mai târziu, fiul său a avut o ceartă în camera de spital, ceea ce a făcut-o pe mama lui să miște. „A fost o neînțelegere în camera de spital și a simțit că sunt cumva amenințat, a simțit un fel de pericol, ceea ce i-a cauzat un șoc“, spune Omar. „Scotea sunete ciudate și tot îi chemam pe medici să o examineze, dar au spus că totul este normal. Apoiu, trei zile mai tîrziu, m-am trezit când cineva mă striga. Era ea! Mă striga pe nume, iar eu nu mai puteam de fericire. Ani de zile am visat la momentul ăsta, iar numele meu a fost primul cuvânt pe care l-a rostit“.

A început să reacționeze, iar acum simte durerea și poate avea unele conversații. A revenit în Abu Dhabi, unde face fizioterapie și recuperare – mai ales pentru a-i îmbunătăți postura și pentru a preveni contractarea mușchilor.

Astfel de cazuri sunt rare

Există numai câteva cazuri de oameni care și-au recuperat conștiența după mai mulți ani – și chiar și așa, recuperarea a durat foarte mult. Oamenii care-și redobândesc conștiența au de obicei dizabilități severe cauzate de afectarea creierului.

Un caz remarcabil este cel al lui Terry Wallis, un american implicat într-un accident de mașină la vârsta de 19 ani, și care și-a revenit dintr-o stare vegetativă care a durat alți 19 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.