O digestie greoaie, un tranzit intestinal leneş sau sindromul colonului iritabil pot duce la balonare. Deşi senzaţia de „preaplin“ nu este de regulă semnul unei afecţiuni serioase, aceasta cauzează destule neplăceri.
Pe lângă disconfortul în sine al simptomelor unei balonări, care de cele mai multe ori te face să te mişti mai greu sau pur şi simplu îţi taie cheful, mai este şi cel al vizitei la medic pentru ceva atât de banal. „Iau ceva şi-mi trece. Am mâncat ceva ce nu-mi prieşte”. E adevărat, de cele mai multe ori aşa este. Dar când balonarea persistă şi este însoţită de greţuri şi vărsături, scădere în greutate, febră sau dureri abdominale puternice, este cazul să mergi la medic pentru un control amănunţit.
De ce să te fereşti
Încearcă să eviţi lichidele carbogazoase, produsele semipreparate sau de la fast-food. Ele sunt responsabile în cele mai multe cazuri de neplăcerea pricinuită de o balonare. Evident că aici nu putem uita alimentele care fermentează, cum ar fi varza, fasolea, mazărea, murăturile, laptele dulce, fructele şi sucurile de fructe. Însă medicii spun că fiecare organism răspunde altfel. Ce-ţi provoacă ţie balonări s-ar putea să nu-i creeze nici un disconfort mamei tale sau surorii.
În afară de ce mănânci,trebuie să ai grijă şi de cum mănânci. Mesele abundente, neregulate, luate pe fugă, înghiţind mult aer şi mestecând insuficient sunt alte motive care provoacă balonări.
Dr. Simona Ionescu, medic primar medicină de familie ne sfătuiește să evităm mesele abundente, neregulate, mâncate pe fugă, mestecarea insuficientă şi alimentele de proastă calitate (semipreparate, fast food,alimente vechi). „Ele agravează balonarea. Când balonările sunt sistematice,persistente şi supărătoare se impune un consult medical pentru precizarea cauzei acestora: dezechilibru al florei intestinale, afecţiuni gastrice, biliare sau pancreatice, boli inflamatorii intestinale sau chiar tumori. “
Obiceiuri sănătoase
Dacă nu vrei să-ţi strici vacanţa,să stai toată ziua cu un abdomen umflat şi să zaci în pat, ar fi bine să capeţi câteva obiceiuri sănătoase care să devină regulă de bază în alimentaţia ta. Consumă multe fibre, legume proaspete şi cereale. Mănâncă fructe înainte şi după masă, dar numai la interval de o oră. Bea apă pe toată perioada zilei.
Care este tratamentul
Pâinea prăjită, cărbunele medicinal, orezul şi morcovul fiert absorb gazele, diminuând disconfortul. Poţi lua vitaminele B6 şi E, care pot fi foarte eficiente în astfel de afecţiuni, la fel ca şi diosmectita, o argilă poroasă absorbantă. Tratamentul cu diosmectită este vechi, dar de foarte mare actualitate. Argila se găseşte în multe medicamente recomandate pentru gaze intestinale sau diaree. Dacă te gândeşti că, în cazul balonărilor, cofeina îţi poate fi de ajutor, poţi să-ţi iei gândul. Nu exagera şi limitează-te la cel mult două cafele pe zi.