Apa a reprezentat de-a lungul mileniilor însăși viața, fiind prezentă în religie, artă și în gândirea filozofică. Organismul uman este constituit în proporție de 70% din apă, iar creierul uman conține 78% apă.
În societățile de consum oamenii cred, că lichide precum։ ceaiul, alcoolul, diferitele răcoritoare pot fi înlocuitorii adecvați ai apei naturale curate, de care ar avea nevoie organismul, dar acest lucru a fost infirmat, cafeaua sau alcoolul (tăria, vinul sau chiar berea) conţin compuşi diuretici care vor determina ca apa din organismul nostru să fie eliminată mai rapid.
Aşadar, dacă beţi cafea sau alcool, trebuie să beţi şi mai multă apă! Există studii care arată că persoanele deshidratate prezintă un risc mai ridicat de atrofie cerebrală, cauzată de deshidratarea encefalului, care poate fi observată pe RMN. Masaru Emoto,profesor din Japonia a arătat în publicațiile sale importanța apei în procesul vitalizării funcțiilor cerebrale.
Cercetările actuale ne arată că apa trebuie să fie cât mai alcalină pentru a facilita ca PH -ului din organismal nostru să fie cât mai alcalin, la naștere organismal este alcalin, iar o dată cu înaintarea în vârstă devine din ce în ce mai acid. Tot ceea ce ingerăm atunci când înghițim contribuie la modificarea PH-ului din sânge, deci automat și din creier.
Există cercetări care relevă că acest consum al apei cât mai alcaline corelează cu lipsa determinărilor secundare în cazul cancerelor. Apa este ideală pentru prevenirea cancerului.
Un alt experiment din Bristol a examinat performanța la calculator pentru un eșantion de 60 de persoane, astfel s-a constatat că cei care beau apă regulat în timpul procesului de muncă, rezolvă problemele cu 10% mai eficient.
Nivelul de performanță este mai slab la celelalte grupe conform cercetării, se poate explica prin lipsa de apă a creierului.Variabilele psihologice tipice lipsei de hidratare sunt ։ oboseală cronică, fața înrosită, iritatilitatea, indispozitie, furie, treceri bruște de la o stare la altă, anxietate. Apa reduce nivelul de stres, anxietatea şi depresia, oboseala şi poate să restaureze ritmul normal al somnului.
Organismul elimină în continuu lichidul, al cărui cantitate totală la temperaturi normale, este 2,5 litri zilnic, în caniculă sau in timpul practicarii unui sport poate ajunge si pana la 4-5 litri. Lichidul pierdut trebuie să-l recuperăm permanent. În caz contrar suntem indispusi, și apar stari psihologice, care sunt cauzate de lipsa de lichid îndelungată a corpului.

Există o corelație între consumul de apă și starea de iritabilitate și depresie potrivit unui studiu realizat in 2019 in America. Procentele de apă în corpul omenesc sunt։ creier 75%, plamani 80%, inimă 79% , splină 75%, rinichi 82%, sânge 83%,mușchi 75%, oase 22%.
În istorie forța curativă a apei a fost demonstrată și a evoluat treptat, în secolul XVII։ pudra și parfumul au fost la modă în loc de baia cu apă pentru igienizare, însă forța curativă a unor ape termale si minerale a fost acceptată și adoptată în rutina oamenilor. Primele cure de băut au aparut în secolul XVIII pentru tratarea unor probleme ale stomacului, ale intestinelor și ale bilei.
Organismul uman are nevoie de apă ca să funcţioneze normal. Setea, buzele uscate, mai ales când la trezire sau senzaţia de gură uscată sunt câteva semnale că suntem deshidrataţi.
În concluzie, dintre efectele pozitive ale consumului de apă menționez ։ un nivel de concentrare al atenției mai bun, piele mai fermă și fară impurități, combate oboseala şi migrenele, nivelul de iritabilitate, depresia dar si apariția cancerelor și a bolilor neurovasculare.
Sănătate, România, ÎN FIECARE ZI!