Ultimele cifre arată că aproximativ 27% dintre bărbați și 3% dintre femei vor dezvolta o hernie inghinală la un moment dat în cursul vieții. Herniile inghinale, femurale și abdominale erau prezente la 18,5 milioane de oameni și au dus la 59.800 de decese în anul 2015.
Concret, hernia inghinala este protruzia unor viscere precum intestinal subtire, colonul, vezica urinară sau grasimea abdominală printr-un defect al peretelui abdominal localizat in zona inghinală.
Dacă ne raportăm la cauzele herniei inghinale, atunci ele pot fi multiple. Efortul fizic intens, slabiciunea peretelui abdominal, cresterea in greutate, tusea cronică, sarcina sau afecțiuni ale tesutului de colagen – toate pot determina modificari ale peretelui abdominal facilitând protruzia unui organ.
Care sunt SIMPTOMELE herniei inghinale ?
În cazurile incipiente apar dureri de tip neurologice, înțeppturi, durere ușoară și ulterior apariția unei umflături în zona inghinală , inițial reductibilă (la apăsare dispare) ulterior prin mărirea defectului și a presiunii intra abdominale – ea devenind ireductibilă, încarcerată sau chiar ștrangulată (atunci când organul protruzat devine suferind).
În majoritatea cazurilor, dignosticul de hernie inghinală este unul clinic, adică se poate constata printr-un consult în cabinetul de chirurgie generală completat uneori cu o evaluarea imagistică precum ecografie de părți moi, examinare CT sau RMN pentru confirmare sau evaluarea unor aspect tehnice preoperatorii.
Complicațiile herniei inghinale
Inițial, în cazurile incipiente de hernie inghinală, nu sunt complicații mai severe decât sindromul algic. Cu timpul și progresia afecțiunii se mărește defectul parietal prin care poate protruza intestinal subțire sau colonul sigmoid, ambele complicându-se cu ocluzie intestinală și ducând la intervenție chirurgicală de urgență ( < 24 ore ), uneori poate protruza o parte din vezica urinară ducând la infecții urinare repetate sau chiar insuficiența evacuatorie și aceasta din urma aducând pacientul într-o stare de urgență medicală
Cum se “repară” hernia inghinală ?
Hernia inghinală necesită intervenție chirurgicală în regim programat, daca aceasta nu prezintă complicații majore. Intervenția chirurgicală se desfășoară de cele mai multe ori prin metode minim invazive ( laparoscopică ) și se desfășoară cu anestezie generală ce durează între 50-60 minute.
În ce constă recuperarea post-operatorie?
În funcție de tipul de tehnică operatorie, timpii de recuperare pot varia, chirurgia laparoscopică oferind avantajul unei recuperări rapide și adesea fără dureri sau dureri de mini dimensiuni. În medie, recuperarea poate dura până la două săptămâni, însă adesea pacienților li se recomandă un repaos de la efortul fizic intens timp de 3 saptamani.
Riscuri
Șansele de recidivă după o operatie de hernie inghinala atat prin tehnica clasica cat si prin cea laparoscopica nu depasesc 2.4 %. însă acest procent impune respectarea tuturor indicațiilor pre și postoperatorii, nerespectarea lor putând crește acest procent spre 15 % conform ghidurilor de specialitate.