depresia de sarbatori

Una din 10 persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, care a participat la sondajul realizat de organizaţia britanică Mind, a declarat că nu are pe nimeni cu care să petreacă Paștele sau Crăciunul, comparativ cu raportul de una la 20 de persoane în cazul generaţiei în vârstă.

„În fiecare an, ne confruntăm cu o presiune în plus pentru că ne gândim că trebuie să fim fericiţi, să avem pe cineva care ne iubeşte în jurul nostru. Din acest motiv, pentru mine, Crăciunul (de exemplu!) este unul dintre cele mai triste momente. În mass media, este construită şi promovată imaginea familiei perfecte de Crăciun. Eu nu am acest lucru şi toate reclamele mă fac să mă simt groaznic. Depresia şi anxietatea se accentuează în cazul meu în luna Decembrie”, a mărturisit un tânăr de 24 de ani care a participat la studiul celor de la institutul Mind, conform The Independent.

Depresia se accentuează atunci când persoanele încep să apeleze la alcool, în speranța că își vor îneca amarul, reușind doar să agraveze aceste stări. Trebuie să înțelegem că venim pe lume singuri și singuri plecăm din ea, așa cum spunea Sigmund Freud, iar singurătatea nu este niciodată permanentă. Ba chiar, ea poate fi folosită în avantajul nostru, nicidecum să ne sperie sau să ne întristeze. Trebuie văzută jumătatea plină a paharului.

Așadar, se recomandă evitarea alcoolului atunci cand singurătatea ne întristează prea tare, orice metodă de înveselire fiind binevenită.