12.5 C
București

Factorii care obosesc bila. Sfaturile specialistului

Importante

Se întâmplă deseori ca stilul de viață să-ți pună amprenta asupra sănătății noastre. Iar printre cele mai afectate organe se află, evident, ficatul și bila, sistemul digestiv fiind astfel serios afectat.

„Bila este un lichid de culoare galben-verzui, secretat de ficat. În timpul digestiei, bila este evacuată în duoden, unde contribuie la digerarea lipidelor, fiind formată din apă, săruri biliare, acizi biliari și colesterol. Atunci când cantitatea de bilă este insuficientă, apar greața și vărsăturile“, explică dr. Cristian Leonte, medic specialist chirurgie generală. El spune că printre complicațiile cauzate de îngreunarea activității vezicii biliare se numărăr inflamația și tumefacția acesteia. „Pot apărea și calculi biliari, calea biliară se poate bloca, sau chiar a coledocului (ambele sunt canale care fac legătura între ficat și intestin)“, spune medicul.

Alimente bogate în grăsimi

Pentru că sistemul digestiv este suprasolicitat atuncu când trebuie să digere mâncărurile bogate în grăsimi, bila se poate bloca. Astfel, grăsimile trec mai greu prin tubul digestiv și intră într-un proces de fermentație.

„Gazele eliminate sunt însoțite de contracții ale intestinului, ceea ce provoacă balonare și dureri abdominale. Astfel de situații pot apărea și în cazul consumului excesiv de alimente bogate în proteine. Când alimentația este bogată în proteine, efortul depus de ficat este mai mare“, explică specialistul.

Sedenetarismul

„Una dintre cauzele funcționării necorespunzătoare a bilei poate fi sedentarismul. În lipsa unor exerciții fizice regulate, bila se poate cristaliza și forma pietre, ceea ce crește riscul apariției icterului mecanic.“, spune medicul. El adagă pe lista factorilor și stresul, și asta pentru că, în situații stresante, organismul poate elibera mai mult cortizol, hormon care favorizează acumularea de grăsimi în ficat. Implicit, ficatul nu va mai fi capabil să secrete cantitatea necesară de bilă pentru digestie. În momentele stresante, vezica biliară nu se mai contractă pentru a elibera bila în intestinul subțire.

Alcoolul

„În cazul persoanelor care consumă alcool în mod frecvent, fierea este supusă la grele încercări. Substanțele din bilă au rolul de a metaboliza alcoolul, dar când acesta este în cantități mari, afectează ficatul. Efectul produs este cel de reducere a cantității de bilă eliberate“, conchide medicul Cristian Leonte.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole