Vestea că vei deveni părinte nu are egal. Urmează bucurie, nerăbdare, împlinire. Dar, după naștere lucrurile se pot schimba, pentru unele mame. Și asta pentru că poate apărea depresia postpartum.

Și astfel, bucuria cunoașterii bebelușului poate fi umbrită de anumite sentimente negative. Intervin sensibilitatea, irascibilitatea emoțională. Toate astea sunt simptome ale depresei postpartum. Și este greșit să ne gândim că numai femeile pot fi afectate de aceasta. Și bărbații pot cădea victime ale depresiei postpartum. Este esențialî depistarea acesteie din timp, apoi trebuie mers la medicul specialist și urmarea tratamentului prescris de acesta.

De ce apare

Există noi responsabilități, tot programul îți este dat peste cap și se învârte în jurul celui mic, orele de somn sunt tot mai pține, teama de nou și de necunoscut. Acestea pot fi un stres suficient de mare care te poate dezechilibra. Chiar dacă marea majoritate a femeilor se adaptează destul de repede, există și o parte care se confruntă cu depresia post partum și care din păcate nu admit să vorbească despre asta, astfel procesul de vindecare este mult mai anevoios.

Cum se manifestă

Depresia postpartum este o problemă destul de serioasă ce nu ar trebui trecută cu vedere. Primele simptome care ar trebui să ridice semne de întrebare sunt schimbările bruște de dispoziție, reprizele tot mai dese de plâns, tristețea fără un motiv anume sau iritabilitatea crescută. Depresia postpartum vine la pachet, din păcate, și cu insomnii ce nu te lasă să te odihnești corespunzător.

Netratate la timp aceste simptome se pot agrava. Din acest motiv nu trebuie să amâni vizita la psiholog. Nici terapiile alternative nu sunt de evitat, mai ales dacă vorbim despre beneficiile terapiei cu lumină, exercițiile de respirație și tehnicile de relaxare.

Cere ajutorul celor din jur

Legătura cu nou-născutul trebuie menținută foarte puternic. Îi poți cânta, ori vorbi. Atașamentul de bebeluș te va ajuta să treci mai ușor peste această problemă, ajutând considerabil la eliberarea de endorfine. În felul acesta se instalează o stare de bine pentru amândoi. În cazul în care schimbările tale de comportament sunt foarte bruște nu ezita să ceri ajutorul celor din jur. Interacțiunea cu mai mulți oameni te poate ajuta să te eliberezi de stresul acumulat. Nu te mai izola, lasă-i pe apropiații tăi să fie părtași  la bucuria venirii pe lume a bebelușului tău.

Mai multă comunicare

Depresia postpartum nu este o boală, atât timp cât ți-o asumi și o tratezi corespunzător, însă pentru asta trebuie să înțelegi că izolarea nu este indicată în nici un fel de situație. Ieși din casă cât de des posibil, mergi cu copilul în parc la plimbare, mergi la cumpărături și cere de fiecare dată când ai nevoie sfaturi. Motivul pentru care este indicat să mergi la consiliere și terapie de susținere este acela că îți va fi mai ușor să integrezi schimbările din viața ta și să te bucuri de tot ce ai.

În cazurile grave este recomandat chiar tratamentul antidepresiv, însă nu aștepta să se ajungă aici. Poți merge la specialist chiar de la primele simptome, pentru a depăși mai ușor depresia postpartum.

Și bărbatul este expus la această formă de depresie, acum are de a face cu ceva nou, atenția ta nu se mai îndrepta doar asupra lui, atașamentul față de copil îl poate expune la crize de gelozie, și totodată poate conduce la răcirea relației de cuplu. Cu cât veți comunica mai mult cu atât mai ușor veți trece peste această situație, acum este momentul să vă susțineți și mai mult reciproc și să acceptați de asemenea ajutorul celor din jur.