Lăptișorul de matcă este considerat un elixir cu proprietăți de refacere a țesuturilor, de regenerare și întinerire. Apifitoterapeuții îl recomandă atât în scop preventiv, cât și curativ deoarece crește speranța de viață.
Este o substanță naturală produsă de aline, cu care se hrănește regina stupului și tot puietul în primeletrei zile ale ciclului de dezvoltare. Dorina Mavrodin, medic cu competențe apifitoterapeutoce spune că lăptișorul de matcă conșine mai multe tipuri de substanțe hrănitoare. Este vorba despre aminoavizi esenșiali, dar și foarte multe substanțe lipidice, despre care s-a demonstrat că au proprietăți antibiotice, regeneratare la nivelul celulelor nervoase, imunostimulatoare și antitumorale.
„Recomand utilizarea lăptișorului de matcă pe categorii de vârstă. La copii, pentru cei anemici, care nu iau în greutate sau răcesc forte ușor. O recomand adulților care au probleme legate de sistemul nervos, glandele endocrine, funcșia sexuală sau fertilitate, carențe vitaminice, oboseală, stres, tumori. Pentru vârstnici este indicat pentru un plus de energie și pentru păstrarea tinereții câtmai mult“, explică Dorina Mavrodin.
Pentru stimularea sistemului imunitar
Pentru că mai multe studii au demonstrat că lăptișorul de matcă stimulează imunitatea, acesta poate avea efecte benefice atât pentru persoanele bolnave de cancer, dar și pentru cel sănătoase. De asemenea, poate fi de ajutor și celor care suferă de infecții cronice sau recidivante, ajutându-i să scape de problemele infecțioasecauzate de bacterii ori virusuri. „Este un efect d imunostimulare foarte dorit la persoanele care suferă de cancer, mai ales în cazul cancerului hepatic, dezvoltat de o infecție cu virus hepatitic sau cacer de col utern, care apare care urmare a unei infecții cu papiloma-virus“, explică apifitoterapeutul.
Benefic în cazul tulburărilor endocrine
Dorina Mavrodin spune că lăptișorul de matcă are vitamine din complexul B, precum și săruri de calciu, potasiu, fier și anumite substanțe asemănătoare hormonilor sexuali umani. De aceea este recomandat în cazul tulburărilor endocrine, atât în cazul femeilor, dar și al bărbaților, dar și în problemele legate de sexualitate ori infertilitate.
„Este un remediu care ajută persoanele de toate vârstele să-și desfășoiare activitatea zilnică în mod normal ș să ajungă la performanțefizice și intelectuale dorite“, spune medicul. Lătișorul de matcă hrănește fiecare celulă din organism și contribuie la o mai bună circulație a sângelui și limfei.
Cât durează o cură
Lăptișorul de matcă crud se poate administra intern, în doze care pot varia, în funcșie de persoană între 1 și 8 rame zilnic. În paralele, se pot lua și alte produse apicole ori extracte dn plante, dar numai la recomandarea medicului. În medie, o cură cu lăptișor de matcă nu durează mai multde trei luni, dar depinde de fiecare persoană, astfel încât este bine ca înainte să fie consultat medicul apifitoterapeut.
El se poate administra și extern. Este folosit în industria cosmetică, în numeroase creme, măști, șampoane și loțiuni, și alte produs de îngrijire corporală, pentru că are efect de hrănire și regenerare a celulelor pielii.
Contraindicații
Copiii foarte mici nu pot lua lăptișor de matcă. Specialistul spune că există tot felulde contraindicații și în cazul adulților, atunci când vine vorba de anumite sensibilități, alergii sau inoleranțe. De aceea cura nu trebuie urmată după ureche. De asemenea, trebuie precauție și ăn cazul tipurilor de cancer cu componentă hormonală, așa cum este cel mamar, având în vedere discuțiile legate de influența acestuia în aceste forme de boală.