3.7 C
București

Ce este gripa și cum ne ferim de ea

Importante

La ora redactării acestui articol, 34 de persoane muriseră în țara noastră din cauza gripei. Este boală care dă mari bătăi de cap vârstnicilor, bolnavilor cronic, celor cu imunitatea scăzută și copiilor. De aceea, medicii recomandă vaccinul antigripal ca fiind cea mai bună armă împotriva acestei boli.

Gripa este o infecție respiratorie provocată de virusul gripal, Myxovirus influenzae. Există 3 tipuri de virus gripal: cel de tip A (implicat în epidemii sau pandemii, și care a cauzat cele 34 de decese din țara noastră), cel de tip B (cel mai frecvent, și mai puțin periculos) și cel de tip C (provoacă simptome asemănătoare virozei).

Cum se transmite gripa?

Este o boală care se poate transmite foarte ușor, o persoană bolnavă putând îmbolnăvi alte trei. Din acest motiv, medicii recomandă purtarea unor măști chirurgicale, de protecție, și de cei bolnavi, dar și de cei neafectați încă de virus. Boala se transmite pe calea aerului (prin strănut sau tuse) sau prin obiecte contaminate cu secrețiile respiratorii ale bolnavului (pahare, tacâmuri, barele din autobuz, prosoape etc). Bolnavul este contagios chiar din prima zi când apar simptomele, putând transmite virusul în următoarele 5-10 zile.

Care sunt simptomele gripei?

De cele mai multe ori, gripa se poate confunda cu viroza respiratorie sau răceala, unele dintre simptome fiind comune. Răceala debutează în majoritatea cazurilor cu usturimi în gât și nas înfundat, și apoi cu secreții nazale. Foarte rar apare febra, iar evoluția este mai ușoară. „În cazul gripei, lucrurile stau altfel. Simptomele sunt mai puternice, apare febra puternică (38-40 grade Celsius) , amețeala încă de la debut, dureri de cap, dureri musculare în tot corpul, senzația de epuizare, de lipsă de vlagă, frisoanele. Uneori apare și starea de nas înfundat. În cazul gripei, tusea este foarte violentă și se poate ajunge chiar la vomă. Aceasta se poate menține și după ce dispar celelalte simptome. Stările gripale pot fi însoțite și de dureri la nivelul ochilor, stări de greață și lipsa poftei de mâncare“, explică Nicoleta Tomescu, medic de familie.

Când se poate agrava gripa?

Îmbolnăvirile grave cu gripă, urmate de complicații apar mai frecvent la anumite grupe de risc. „Vorbim aici de persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu probleme medicale cronice cum este diabetul, deficitul imunitar, boli cronice respiratorii sau cardiovasculare sau obezitate. Femeile gravide și copiii la vârste fragede fac și ei parte din grupele de risc“, spune medicul.

Pot apărea probleme fie pentru că bolnavul are o funcție respiratorie deficitară, fie în cazul infecțiilor bacteriene. În cazul celor bolnavi cronic, afectați de gripă, pot apărea pneumonii, insuficiență respiratorie, cardiacă sau renală. „Severitatea bolii se poate manifesta prin mai multe simptome, dar simptomatologia poate lipsi cu desăvârșire. Bolile cronice preexistente ale aparatului respirator și cardiovascular se pot decompensa și pot amenința viața pacientului“, explică medicul Nicoleta Tomescu.

Cum se poate trata gripa?

Medicii recomandă izolarea la domiciliu, repausul la pat și hidratarea. Febra trebuie tratată cu antitermice (cum este paracetamolul), cu repsectarea dozelor indicate pe prospect sau de către medic. Dacă este însă vorba despre o gripă severă, este nevoie de un consult medical, fiind nevoie poate chiar de spitalizare în care au apărut complicații. În primele 48 de ore de la debutul bolii, medicul poate prescrie și medicamente antivirale, care mai elimină din simptome și reduc riscul de cmplicații. Nu se administrează antibiotice decât în cazul în care gripa este însoțită de infecții bacteriene ale sinusurilor, urechilor sau gâtului. În forme simple de gripă, simptomele dispar în șapte zile de la debut.

Cum putem preveni gripa

Cea mai bună modalitate de a preveni această boală este vaccinul antigripal. Dar în legătură cu acesta au apărut o serie de mituri, astfel că numărul celor vaccinați rămâne mic, deși protecția oferită de vaccinul antigripal este de 90-95%.

Unul dintre mituri ar fi „are reacții secundare“. „Vaccinul antigripal poate determina apariția unor reacții locale, cum este roșeața, durerea, întărirea sau învinețirea zonei unde s-a făcut injecția. Dar aceste simptome dispar în câteva zile. Mai pot apărea febra și durerile de cap, dar astea dispar într-o zi -două. Trebuie să ne vaccinăm“, spune medicul.

Al doilea mit „poți face gripă chiar dacă te-ai vaccinat“. „Este ideal ca acest vaccin să fie făcut în septembrie-octombrie, înainte de debutul sezonului de gripă. Pentru că, pentru a fabrica anticorpi împotriva gripei, organismul are nevoie de două săptămâni de la vaccinare. În această perioadă este posibilă ca persoana respectivă să se îmbolnăvească de gripă. Plus că mai există și un procent de 5-10% de persoane care nu reacționează la vaccin și atunci se îmbolnăvesc. Dar boala nu are cum să fie cauzată de vaccin, pentru că virusurile care intră în componența lui nu sunt active, adică nu sunt vii“.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole