Cu un program mereu încărcat, tot timpul pe fugă pentru a rezolva diverse probleme, nu este de mirare că ne simțim câteodată la capătul puterilor, lipsiți de energie.
Un somn de opt ore ar fi ideal pentru a înlătura oboseala, dar asta nu este întotdeauna posibil. O dietă sănătoasă, bogată în alimente care-ți pot reda energia ar fi ideală. Mâncarea este combustibilul nostru. Caloriile sunt unități de energie. Când mâncăm alimentele corecte, într-o combinație corectă de alimente chiar ne alimentăm organismul.
Iată șapte alimente care-ți pot reda energia, mai bine decât o ceașcă de cafea.
Avocado
O porție de avocado în meniul tău ți-ar putea face foarte bine atunci când te simți lipsit de energie. Pe lângă acidul pantotenic, vitamina B care ajută celulele să transforme mâncarea în combustibil, avocado este bogat în fibre și grăsimi sănătoase. Acestea din urmă ajută la grăbirea absorbției nutrienților din alimentele pe care le mănânci, iar fibrele încetinesc creșterea și scăderea zahărului din sânge după o masă sau o gustare, asigurând astfel niveluri de energie.
Nutriționiștii ne sfătuiesc să avem în farfurie de fiecare dată când mâncăm 30-35% grăsimi, 50% carbohidrați și 20% proteine. Și asta pentru că un echilibru al acestor macronutrienți înseamnă mai multă energie.
Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi au puține calorii, sunt bogate în fier, calciu, fibre, acid folic, magneziu, vitaminele A, C, E și K. Pot ajuta la combaterea anemiei, care este o cauză majoră de oboseală, mai ales la femei.
Spanacul este o bună alternativă pentru a fi mâncat în salate, gătit la aburi sau folosit în diverse smoothiuri.
Cartofii dulci
Carbohidrații nu ar trebui evitați într-o dietă echilibrată. Sunt sursa cea mai rapidă de combustibil care poate pătrunde în organism. Poți consuma cartofi dulci, semințe integrale, carbohidrați bogați în fibre care sunt absorbite mai încet decât făina și zahărul.
Cartofii dulci sunt o importantă sursă de energie, dar și de mangan, important pentru absorbția nutrienților. Ananasul, nucile și ovăzul sunt alte alimente bogate în mangan.
Bananele
Bananele conțin carbohidrați buni, potasiu și nutrienți, care sunt alegerea perfectă pentru o alimentare cu energie. Potasiul ajutp la hidratare, un factor-cheie pentru a te simți în mod natural mai alert. Zaharurile naturale și carbohidrații sunt foarte importanți pentru cei care fac sport în mod regulat. Fitochimicalele din acest fructe ajută și la refacerea țesutului muscular atunci când a suferit o provocare.
Ciocolată neagră
Dacă ți s-a făcut poftă de ceva dulce, uită de bomboane și alte gustări și ia câteva cuburi de ciocolată neagră. Vei beneficia astfel și de un plus de energie. Este foarte ușor și repede absorbită în organism și va regla nivelul de zahăr din sânge. Pentru rezultate și mai bune folosește o ciocolată cu 75% sau mai mult cacao. Ciocolata neagră este o sursă bună de cafeină și teobromină, doi stimulenți naturali care pot contribui la creșterea nivelului de energie și îți poate da o stare de bine. De asemenea, ciocolata neagră conține antioxidanți care îmbunătățesc fluxul sanguin și oxigenarea creierului și a mușchilor.
Apa
O dietă corectă, un somn odihnitor de opt ore și mișcare suficientă. Acestea sunt cele trei elemente-cheie pentru vigoare. Și mai contează și ce bei. Deshidratarea poate încetini producția de energie ceea ce te va face să te simți obosit. Consumul unei cantități suficiente de apă este necesar pentru creșterea și menținerea nivelului de energie. Deci, chiar dacă nu are grăsimi, carbohidrați sau proteine, apa poate fi un element important pentru menținerea unui tonus bun.
Sfecla roșie
Acest aliment nu poate fi încins atunci când vine vorba de surse de combustibil și de elemente nutriționale. Sfecla conține nitrați și antioxidanți care cresc fluxul sanguin și ajută la oxigenarea creierului și a mușchilor.
Trebuie să consumăm mai multe tipuri de fructe și legume pentru a beneficia zilnic de cantitatea necesară de micronutrienți. Acesști nu au neapărat legătură cu slăbitul sau creșterea în greutate, dar când există deficit, organismul trebuie să muncească mai mult pentru a compensa pierderea. Asta poate duce la oboseală și la lipsa de energie.