Ce dietă trebuie să ții dacă ai ficatul gras

Ficatul gras (steatoza hepatică) este o afecțiune cauzată de depunerile de grăsimi la nivelul acestui organ. Medicii recomandă ca persoanele cu astfel de probleme să evite alimentele bogate în grăsimi și zahăr.

Cea mai importantă măsură luată pentru tratarea ficatului gras este alimentația. Specialiștii recomandă o dietă hipocalorică, cu un procent moderat de glucide, poate chiar mai mic decât cel de grăsimi. „Pe de o parte, trebuie redusă cantitatea totală de glucide, pe de altă parte trebuie scăzut aportul de alimente cu index glicemic ridicat“, explică Mihaela Vișineanu, nutriționist.

Evită grăsimile saturate și trans

Stai departe de grăsimile trans. Acestea se află în compoziția produselor din comerț, preparate pe bază de grăsimi hidrogenate și margarină (foitaj, biscuiți, ciocolată). Trebuie redus și consumul de grăsimi saturate care se află în compziția cărnii grase, mezelurilor, brânzeturilor grase sau maturate, uleiului de palmier, untului. Alege alimente care conțin mai puțin de 2 g de grăsimi saturate/trans pe porție. Mănâncă pește, carne slabă de pasăre, fructe de mare, lactate degresate, lapte de soia neîndulcit.

Dieta mediteraneeană

Medicii spun că alegerea dietei mediteraneene, bogată în acizi grași mononesaturați și Omega 3 este o alegere bună pentru cei care suferă de ficat gras. Acizi grași mononesaturați se găsesc în uleiul de măsline extravirgin de primă presă, fructele oleaginoase (neprăjite și nesărate) și avocado. „Consumul de Omega 3 este recomandat în cazul bolnavilor de steatoză hepatică care prezintă și un nivel ridicat al trigliceridelor. Principalele surse sunt somonul, macroul, heringul, sardelelel, tonul, uleiul de in, semințele de chia, semințele crude de dovleac“, explică nutriționistul.

Trebuie evitate pâinea, pastele și produsele de panificație din făină albă, orezul alb prefiert, cerealele îndulcite, sucurile de fructe și băuturile carbogazoase, dulciurile din comerț, fructele conservate în sirop dulce, dextroza, zahărul alb, glucoza, iaurturile aromatizate, produsele îndulcite cu sirop de porumb, alcoolul și ketchupul.

Cei cu ficat gras ar trebui să slăbească

Medicii le recomandă celor care suferă de steatoză și au kilograme în plus să slăbească aproximativ 10% din greutatea corporală. „Ideal ar fi ca dieta să fie combinată cu exercițiile fizice. Dar, o pierdere rapidă în greutate poate agrava inflamația specifică bolii, accelerând evoluția bolii, de aceea ritmul pierderii în greutate trebuie să fie de 0,5-1 kg pe săptămână“, spune nutriționistul.

Porții recomandate de nutriționist

Dintre alimentele cu conținut de glucide, ar fi bine să se consume astfel:

  • 4-6 felii de pâine integrală sau o cană de orez/paste ori 3-4 cartofi medii
  • 3-4 fructe întregi sau 2 căni cu fructe congelate ori 2 căni cu suc proaspăt
  • 200 ml de iaurt natural sau 50 g de brânză ori o cană cu lapte
  • o bucățică de prăjitură fără cremă sau 2 pătrățele de ciocolată ori o lingură de miere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *