Mesele îmbelșugate din perioada Sărăbătorilor provoacă unor dintre noi mari probleme digestive. Specialiștii în apifitoterapie ne recomandă însă unele plante care ne pot ajuta în cazul balonării, crizelor biliare și al altor neplăceri de acest gen.

Sfecla roșie pentru greață

Starea de greață ori de vomă anunță problemele digestive, dar există unele remedii la îndemână: borșul, sfecla, lavanda sau menta. Poți bea câte 2-3 cești de borș pe zi, în mai multe reprize. Sau amestecă în părți egale suc de sfeclă roșie și apă rece și bea de 2-3 ori pe zi. Poți adăuga și o linguriță de suc de lămâie. Un alt remediu poate fi uleiul de lavandă sau mentă. Pune cîteva picături de ulei pe un șervețel și inspiră.

Infuzia de chimen împotriva constipației

Înainte de a apela la laxativele din farmicii încearcă și aceste remedii. Pune într-un pahar cu apă o jumătate de linguriță de semințe de chimen și bea câte două pahare pe zi. Poți face și o infuzie din 2 linguri de plantă uscată la 500 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 10 minute, filtrează și bea câte 2-3 căni pe zi.

Obligeana stinge arsurile la stomac

Preparatele bogate în grăsimi, cele picante, alcoolul și băuturile acidulate duc la apariția arsurilor stomacale. Fitoterapeuții recomandă să luăm câte o jumătate de lingurițăde pudră de obligeană, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Putem folosi și un decoct de cicoare pe care îl preparăm din 1-2 lingurițe de rădăcină mărunțită, la o cană de apă clocotită. Lasă cana acoperită 10 minute, după care strecoară și bea 2-3 căni pe zi, până la calmarea arsurilor.

Infuzia de busuioc, aliat împotriva diareei

Dintre remediile farmaciei verzi, cele pe bază de busuioc, coji de ceapă și afin aduc cele mai multe beneficii împotriva diareei. Infuzia de busuioc o obții dintr-o linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită. Bea câte 2-3 căni pe zi, timp de 3-5 zile. Din afin, se poate prepara un decoct din 50g de fructe și frunze de afin la jumătate de litru de apă clocotită și fierbe 30 de minute. Bea cantitatea obținută în trei reprize, pe tot parcursul zilei.

Fierbe o mână de coji de ceapă în jumătate de litru de apă, 10 minute. Consumă treptat toată cantitatea, după mesele principale din zi.