Lupta împotriva diabetului zaharat presupune o abordare complexă, pe mai multe paliere, care începe cu prevenția primară și continuă cu diagnosticarea precoce, screeningul pentru complicații și îngrijirea interdisciplinară completă.

Neuropatia diabetică, unadintre complicațiile cronice ale diabetului afectează până la 66% dintrepersoanele cu diabet.1 Deși în multe cazuri pacienții nu știu că auaceastă complicație, neuropatiadiabetică ar putea fi depistată în stadiile incipiente, prin intermediul unorprograme de screening. Un tratament adecvat, încă de la început, ajută la îmbunătățirea evoluției bolii (care, în lipsa unui control eficient, poate conduce laapariția ulcerațiilor, un factor de risc pentru amputațiile la nivelulpicioarelor) și reduce astfel impactul asupra calității vieții.

În contextul în care estimările arată că numărul persoanelor cu diabet va crește cu aproximativ 50%până în 20452, intervențiile pentru prevenirea și reducerea complicațiilor sunt esențiale în combaterea poverii diabetului, subliniază Federația Internațională de Diabet.

Ce înseamnă screeningul de neuropatie diabetică

Conform recomandărilor Asociației Americane de Diabet (American Diabetes Association) 2018, screening-ul neuropatiei diabetice trebuie efectuat la debutul diabetului zaharat de tip 2 șila 5 ani de la diagnosticul diabetului de tip 1, iar apoi, cel puţin anual.

Screening-ul presupune anamneza pacientului și o serie de teste clinice. Majoritatea pacienţilor cu neuropatie diabetică prezintă de cele mai multe ori simptome şi/sau semne specifice, care ar trebui recunoscute imediat de către clinician.

„În jur de 1 din 10 pacienți prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ 1 din 2 pacienți au semne clinice de neuropatie.”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Controlul glicemic eficient, esențial în managementul neuropatiei diabetice

Complicaţiile cronice saupe termen lung ale diabetului zaharat se dezvoltă treptat. Cu cât creşte durata de evoluţie a diabetului – mai ales în condiţiile unor valori glicemice necontrolate – cu atât este mai mare riscul de complicaţii cronice.

Specialiștii subliniază că pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice, prioritatea este asigurarea unui control glicemic eficient. De altfel, Federația Internațională de Diabet atrage atenția că un management strictal nivelului glucozei din sânge, caracterizat prin valori ale hemoglobinei A1c(media valorilor glicemice pe trei luni) < 7% poate conduce la o scădere cu 35% a riscului de amputații la nivelul piciorului.