30.8 C
București

Virusuri care ucid celulele canceroase

Importante

Pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să atace tumorile și celulele lor de protecție cu un virus modificat genetic. Cecetătorii de la Universitatea Oxford au dezvoltat un virus modificat genetic pentru a distruge celulele canceroase.

Virusul atacă atât celulele canceroase, cât și celulele sănătoase numite fibroblaste. Acestea sunt „păcălite” de tumoarea pe care o protejează. Abordările terapeutice anterioare au ucis nu numai fibroblastele „dificile”, ci și pe cele deteriorate din măduva osoasă și din piele.

Pas important

„Chiar dacă cele mai multe celule canceroase ale unei tumori sunt ucise, fibroblastele pot proteja celulele canceroase rămase și astfel le ajută să prolifereze”, a declarat Kerry Fisher, directorul studiului de la Departamentul de Oncologie din cadrul Universității Oxford. Până în prezent, nu a existat nici o modalitate de a ucide simultan atât celulele canceroase, cât și fibroblastele, fără a afecta restul corpului. „Noua noastră tehnică cu acest virus ar putea fi un pas important spre reducerea supresiei sistemului imunitar în carcinoame și astfel ar trebui să înceapă procesul imunitar normal”, a mai spus Fisher.

Virusul, care este numit Enadenotucirev, este deja utilizat în studiile clinice pentru tratamentul cancerului care începe în pancreas, în colon, în plămâni, în sâni, în ovare sau în prostată. Oamenii de știință au realizat o proteină numită Bispecific T-Cell Engager. Un capăt al proteinei se leagă de fibroblaste, în timp ce celălalt capăt este atașat în mod specific celulelor T, care sunt de fapt celulele imune responsabile de uciderea celulelor defecte. Astfel, celulelor T li s-a indus să distrugă fibroplastele atașate tumorii.

Echipa de cercetători, ale căror rezultate au fost publicate în revista Cancer Research, a testat această terapie pe șoareci și pe probe luate de la bolnavii de cancer. De asemenea, virusul a fost testat pe mostre de măduvă osoasă sănătoasă și oamenii de știință au descoperit că acesta nu a provocat nici o toxicitate. Dacă testele suplimentare de siguranță vor avea succes, metoda ar putea fi testată anul viitor pe pacienții cu cancer.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole