Persoanele care suferă de dureri de spate pot alege și acupunctura, dacă au încercat și alte terapii clasice. Acest tip de terapie este eficientă indiferent de afecțiunile coloanei vertebrale, dând rezultate inclusiv în durerile cronice. Medicul Marian Oprea, specialist în acupunctură și apifitoterapie, ne explică în ce constă acest tip de tratament.
Organismul este format din energie și materie și, ca atare, pentru ca acesta să se regenereze trebuie acționat atât asupra materiei, prin plante, cât și energetic, prin acupunctură. Materia și energia corpului uman sunt interdependente, dacă este afectată una, este afectată și cealaltă.
Acupunctura, în combinație cu plantele, tratează cu succes afecțiunile coloanei vertebrale, indiferent că sunt sacrale, lombare, toracale sau cervicale. Acest tratament, în funcție de afecțiune (hernie, osteoporoză, discopatii, discartroze, uncartroze, spondiloze, scolioze, etc) acționează diferit asupra centrilor energetici corespunzători corpilor vertebrali, ligamentelor, discurilor intervertebrale și a mușchilor paravertebrali.
Acupunctura tibetană acționează direct asupra centrilor energetici ai țesuturilor și, în același timp, direcționează plantele către țesuturi, ajutând la refacerea și tonifierea lor. De un real folos este și termoterapia tibetană, care ajută la dispariția durerii, refacerea metabolismului local și eliminarea toxinelor. În același timp, se poate masa ușor cu creme din plante, cum ar fi: arnica, pătrlagina, coada0calului, urzica, puterea ursului, untul-pământului. Pentru uz intern, ajută ceaiurile de mesteacăn, coada-șoricelului, salcâm, salcie, coada-calului, păpădie, frasin, scorțișoară, vanilie, ghimbir, ginseng etc
În momentul în care se înțeapă anumite puncte energetice, organismul eliberează neurohormoni și neurotransmițători care ajută la eliminarea durerii. În cazurile în care este posibil, se efectuează și manevrele de manipulare osteoarticulară.
De ce trebuie să ținem cont
Cei cu afecțiuni ale coloanei vertebrale trebuie să se ferească de frig și umezeală, să nu ridice și să nu transporte greutăți mai mari de 2 kg, în ambele mâini, să nu facă mișcări bruște, iar femeile, pe cât posibil, să renunțe la tocuri, eventual să poarte unele cât mai mici.
Din punct de vedere alimentar, dacă persoana respectivă suferă de obezitate, se face în paralel o dietă pentru slăbit, acționându-se în acest sens și cu plante și acupunctură. Alimentați celor cu afecțiuni ale colonaei este bine să se bazeze, în principal, pe legume (morcovi, țelină, salată, castraveți, ardei gras, sfeclă roșie, varză, broccoli, conopidă), pește slab, ouă de prepeliță fierte și sucuri din fructe.
Bplnavii trebuie să se miște în limita durerilor. Când durerea tinge o intensitate prea mare, se face o pauză, dar ulterior se continuă mișcarea. Aceasta este importantă, deoarece ligamentele și oasele au în componență receptori care atunci când sesizează că aceste țesuturi sunt supuse la presiune, atrag elementele necesare refacerii oaselor și ligamentelor.