Dr. Carmen Tănăsescu, medic special cardiologie intervențională ne spune cum putem recunoaște un preinfarct și ce este de făcut în această situație.
„ Durerea toracică apăruta în repaus, dar și atunci când facem eforturi mici este asociată cu angina severă. Spre deosebire de aceasta, în cazul preinfarctului (angina instabilă), durerea este mai puternică și poate dura mai mult de 20 de minute.
Principalul simptom care poate semnala preinfarctul este durerea sau senzația de presiune care apare în zona pieptului. Important de știut este că ea poate iradia spre brațul drept, spre gât sau mandibulă și poate fi însoțită de greață, durere abdominală, respirație dificilă și chiar pierderea stării de conștiență.
Este foarte important ca pacientul care suferă un preinfarct să ajungă cât mai rapid, sub supraveghere medicală, într-o unitate spitalicească, unde se poate stabili un diagnostic cert. În urma consultului, persoana va beneficia și de monitorizarea funcțiilor vitale și aplicarea imediată a tratamentului specific (farmacologic și invaziv). Durerea în zona pieptului se numără printre simptomele care nu trebuie trecute cu vederea, mai ales că în lipsa unei terapii imediate crește riscul de apariție a unui stop cardiorespirator“, spune dr. Tănăsescu.
Ea ne transmite tuturor de Ziua Internațională a Sănătății că trebuie să mergem la medicul cardiolog ori de câte ori simțim că ceva nu este în regulă, pentru că „acest motoraș, care se cheamă inimă, viață, mai are nevoie uneori și de reparații“.