Gabriela Cirstescu este medic geriatru și coordonator medical la Centrul Medical Panduri. Ca medic încearcă să îmbine activitatea educativă, preventivă, cu cea curativă, dar și cu cea socială.
R: Cum se vede starea de sănătate a românilor, din domeniul dumneavoastră?
Dr. Gabriela Cirstescu: În țară noastră Geriatria, specialitate marcată de personalitatea doamnei profesor dr Ana Aslan, revine în actualitate datorită îmbătrânirii demografice. Deoarece această specialitate înseamnă îngrijirea vârstnicilor, care pot avea mai multe afecțiuni, medicul geriatru trebuie să relaționeze atât cu pacientul și familia să, cât și cu medici de familie sau din alte specialități, precum și cu alte categorii profesionale. O altă caracteristică a acestei specialități este implicarea în promovarea longevității active prin activități de prevenție și promovarea unui stil de viață sănătos. Din diverse motive multe dintre afecțiunile mai frecvente la vârstnic sunt încă sub diagnosticate. Este nevoie ca medicii să se implice mai mult în educația populației și promovarea unui stil de viață sănătos, pentru longevitate activă.
R: Care sunt cele mai frecvente boli/afecțiuni/probleme din activitatea dumneavoastră?
Dr. Gabriela Cirstescu: În Geriatrie sunt descrise 6 mari probleme, pe care orice geriatru dorește să le prevină: căderile (cu sau fără fractură), delirumul, demență, incontinență, imobilizarea și fragiliatea. La acestea trebuie adăugate alte două probleme cu care se confruntă vârstnicul: izolarea socială și abuzul.
R: Care sunt cele mai importante sfaturi de prevenție din domeniul dumneavoastră?
Dr. Gabriela Cirstescu: Sfaturi de prevenție? În primul rând este bine să privim sănătatea că pe un bun al nostru, care trebuie păstrat și îngrijit; Orice recomandare pentru un stil de viață sănătos este bine să fie adoptată cât mai timpuriu și să devină un obicei; Control preventiv conform indicațiilor medicului de familie și a medicului specialist în funcție de factorii de risc individuali; Controlul periodic pentru afecțiunile curente și evitarea polipragmaziei; Păstrarea legăturilor cu familia, prietenii, socializare, implicarea în comunitate, voluntariat; Adoptarea unui stil de viață activ prin cultivarea hobby-urilor sau inițierea unora noi; Adoptarea oricărui program de activitate fizică este posibil, consecvent.
R: Aveți un mesaj pentru Ziua Mondială a Sănătății?
Dr. Gabriela Cirstescu: Sănătatea este un bun individual, dar menținerea sau pierderea acesteia trebuie să fie preocuparea comunității și a instituțiilor oricărui stat.