Cât și ce anume se cunoaște în România despre masaj, rămâne încă la nivel de discuții doar în domeniul cunoscătorilor, practicanților și a celor ce frecventează centrele și saloanele unde se practică diverse tipuri de masaj. Putem spune că masajul a fost și rămâne o formă de accesare a vindecării prin atingere. Dar, până la a vorbi despre noțiuni de vindecare, masajul reprezintă o formă simplă, accesibilă și foarte plăcută de răsfăț pentru trup, mângâiere ca răspuns la nevoile sufletului, calmare a psihicului, conectare cu spiritul.
Pentru că trăim niște vremuri în care oamenii sunt din ce în ce mai preocupați de starea de sănătate, voi explica în câteva cuvinte ce reprezintă masajul că formă de recăpătare a stării de sănătate și voi enumera câteva dintre cele mai cunoscute masaje din această categorie. Dintr-o definiție foarte veche, derivată din cuvântul masaj, reiese o poveste foarte frumoasă, care reprezintă pentru practicanți un adevărat motto: „Masajul reprezintă o formă de dăruire a iubirii prin mângâiere”.
Cum se poate ajunge la recăpătarea stării de sănătate, prin masaj?
Mai întâi este nevoie să fie cunoscut acest domeniu, dacă nu în totalitate, măcar parțial, astfel încât atunci când oamenii au nevoie, să știe către ce tip de masaj să se îndrepte, către ce tip de terapeut și, mai ales, cu ce alte terapii alternative pot fi combinate masajele de care au nevoie.
Este important că recomandările să fie primite de la un îndrumător cu o oarecare cunoaștere, care să nu nege necesitatea intervențiilor din partea medicilor, atunci când este cazul. Dimpotriva, să cunoască exact cum se pot completa reciproc, astfel încât rezultatul final să fie în beneficiul celui aflat în nevoie. Vindecarea vine atunci când este atinsă o anume stare interioară. Dacă în locul armoniei este instalat haosul, atunci o terapie are ca scop, primar crearea unui spațiu interior armonios unde să se poată produce vindecarea. Abia apoi se pot alege terapiile, masajele potrivite, care să lucreze pentru recăpătarea stării de sănătate în toate planurile.
Masajele pot răspunde unor nevoi simple de răsfăț și mângâiere sufletească, acestea intrând în categoria masajelor de relaxare. Acestea se regăsesc în meniurile centrelor spa, saloanelor de îngrijire corporală, centrelor wellness, cabinetelor medicale. Pe lângă beneficiul principal – relaxarea, bineînțeles că au multe altele, care rezultă din zona sau cultura in care s-au născut. De exemplu, există masaje care utilizează uleiuri aromatice, acestea intrând în categoria masajelor aromaterapeutice. Aceasta înseamnă că, pe lângă tehnica propriu-zisă, care oferă relaxare fizică și mentală, o mare parte din beneficii vin din utilizarea aromaterapiei.
Recomand celor care au nevoie, să apeleze la tehnicile ayurvedice de masaj, care se regăsesc sub denumirile: Masaj Ayurvedic Aroma-terapeutic, Masaj Abhyanga, Masaj Fleur’s Aroma Vedic. Important este să fie întrebat terapeutul dacă cunoaște combinațiile de care este nevoie în acel masaj și dacă știe să personalizeze masajul în funcție de nevoi.
O altă categorie de masaje, care pot fi relaxante, dar, și cu adevărat reparatoare, sunt acelea care se denumesc în meniuri „Masaje Terapeutice”. Aici diversitatea este fascinantă, pentru că abundă în terapeuți care au călătorit în afară țării și au studiat profund anumite tehnici de masaj, au participat la seminarii și cursuri în țară, în centrele spa etc.
Voi enumera doar câteva tipuri de masaje mai cunoscute, pe care le recomand în funcție de nevoi: Masajul Reflexogen Plantar, Masajul Reflexogen Palmar, Masajul Reflexogen Auricular, Masajul Reflexogen Paravertebral, Masajul de Drenaj Limfatic Manual, Masajul Deep Tissue, Masajul Sportiv, Masajul Miofascial, Masajul Balinez, Masajul Californian, Masajul Lomi Lomi, Masajul Thai, Masajul Compress Herbal Thai, Masajul Shiatsu, Masajul Sportiv, Masajele cu roci vulcanice de mai multe tipuri (Hot Stones, Hot & Cold Stones), Masajul Chi Nei Tsang, Masajul Apiterapeutic cu Miere, Masajele Prenatale.
Voi enumera și câteva masaje care intră în categoria terapiilor ayurvedice, cu beneficii uimitoare asupra stării de sănătate: Masajul Abhyanga, Masajul Pedi Pudja-Kansu Vataki (reflexoterapie plantară), Terapia Shirodhara, Terapia Kati Vasti, Masaj Marma, Masaj Chakra’s Balancing Stones, Masajele vibraționale (se utilizează instrumente care produc sunete de anumite frecvențe vindecătoare).
Toate aceste tipuri de masaj cuprind ceea ce se numește „informație holistică”, prin care se pot accesa toate structurile omului în complexitatea lui, nu doar structura fizică. Prin masaj se pot primi informații din mai multe planuri, așadar, trecerea în starea de vindecarea, sau acea accesare a vindecatorului interior despre care se tot vorbește, poate să apară într-un mod delicat, relaxant și plăcut, în timpul unui masaj.
Cum se poate face o analiză specifică gen anamneză, unui oaspete/client care pășește într-un centru spa/wellness pentru prima dată?
În primul rând, aceste medii sunt total diferite de mediul medical: totul este plăcut încă de la intrare, totul este conceput astfel încât să înlocuiască teama de medic și de boală cu starea de bine. Astfel, clientul se poate deschide și răspunde corect, sincer și relaxat la un chestionar, iar terapeuții pot alege terapiile potrivite în fiecare caz în parte.
Se cunoaște faptul că aceste masaje, fac parte din categoria terapiilor complementare alternative, adică ele completează aproape întotdeauna un alt tip de tratament. Voi detalia câteva dintre beneficiile importante ale masajelor, urmând că în articolele următoare să abordez câteva masaje din diverse culturi mai mult sau mai puțin cunoscute, exemplificând ce înseamnă acestea și în ce tip de probleme se recomandă.
Beneficiile masajelor, în general: îmbunătățirea stării generale, îmbunătățirea activității sistemului imunitar îmbunătățirea circulației limfei, oxigenare crescută la nivelul țesuturilor, îmbunătățirea și creșterea mobilității anumitor segmente afectate ale sistemului muscular și articular, îmbunătățirea sistemului circulator și respirator, reglarea tensiunii arteriale. Masajul ajută în diverse patologii inflamatorii, îmbunătățește și modifică vizibil aspectul pielii, în special dacă sunt utilizate produse de calitate, care aduc nutrienții necesari, îmbunătățește postura – printr-o realiniere în plan subtil, combate simptomele date de depresie,anxietate și de alte fobii, vine în ajutorul celor care au nevoie de recuperare după intervenții chirurgicale, în perioada de convalescență, combate și înlătura durerile de cap, migrenele, insomniile, oferă energie resimțită la nivelul tuturor sistemelor și organelor corpului. Masajul poate oferi o reconectare interioară și apoi răspuns la diverse întrebări și stări de măcinare sufletească, poate fi o alternativă de recăpătarea energiei necesare în creșterea atenției, a memoriei de lungă sau scurtă durată, după caz.
Vă doresc relaxare plăcută și stări de bine nemărginite!
Daniela Dumitru, Consultant & Trainer Spa