Spaniolii ar putea avea cea mai mare speranță de viață din lume până la finalul anului 2040, potrivit The Guradian. Ei i-ar depăși astfel de pe japonezi, care vor trece pe locul 2. Acest lucru se va întâmpla, în cea mai mare măsură, datorită alimentației, potrivit autorilor unui studiu de amploare efectuat pentru a analiza impactul bolilor.

În următorii ani, cele mai mari amenințări pentru sănătate și longevitate vor fi obezitatea, hipertensiunea și zahărul din sânge, fumatul și alcoolul, potrivit Institutului de Măsurare a Sănătății și de Evaluare din Seattle.

Importante sunt obezitatea, alimentația și fumatul

„Spania stă bine la toate aceste capitole“, spune dr. Christopher Murray, director IMSE de la Universitatea din Washington, „deși la fumat s-ar putea descurca mai bine. Dar speranța de viață actuală este foarte bună.“ Spaniolii, despre care se spune că ar putea avea speranța de viață undeva la 85 de ani și jumătate, se descurcă foarte bine atunci când vine vorba de dietă. Ministerul Sănătății din Spania a făcut cea mai mare investigație, Predimedstudy, pentru evaluarea beneficiilor dietei mediteraneene.

Japonia, care s-a bucurat ani la rând de cea mai mare speranță de viață de pe planetă, ar putea să-și piardă coroana, potrivit unui studiu al the Global Burden of Disease, potrivit studiului publicat în Lancet. „Bărbații nu prea se descurcă bine“, spune Murray. „Fumatul este probabil o cauză, iar obezitatea a început să se răspândească printre bărbați, dar nu și în rândul femeilor“.

Ce trebuie făcut

Datele studiului sunt actualizate permanent cu cercetări și statistici din fiecare țară din lume. Pentru prima dată, echipa de cercetători nu a emis predicții privind speranța de viață și rezultate privind starea de sănătate pentru195 de țări, dar și ce se poate întâmpla în cazurile cele mai bune ori cele mai rele.

„În opinia mea, diferența dintre mai bine și mai rău vine din ceea ce guvernele și comunitatea mondială pot face“, spune Murray. Datele demonstrează că asta s-ar putea întâmpla în realitate dacă vor fi adoptate politici care să conducă la scăderea numărului fumătorilor, îmbunătățirea rezervelor de apă curată, reducerea obezității sau diminuarea poluării.

Unde trăiesc oamenii mai puțin

Autorii spun că aproape toate țările au o ușoară creștere în ceea ce privește speranța de viață, dar creșterea va fi mai lentă decât până acum. În România, speranța de viață este de 75 de ani la femei și 68,5 ani la bărbați.

Dacă Spania și Japonia sunt pe primele două locuri ale acestui studiu, la polul opus se află Lesotho din sudul Africii, unde speranța de viață până în anul 2040 este de 57,3 ani, Republica Central Africană cu 58,4 ani, Zimbabwe cu 61,3 ani și Somalia cu 63,6 ani.