19.7 C
București

Semnele îngrijorătoare ale dependenței

Importante

În cazul unora dintre adicții, semnele de avertizare sunt evidente. În cazul drogurilor sau medicamentelor apar transpirația, tremuratul necontrolat. Alte dependențe sunt mai subtile și, uneori, mai greu de observat.

Există însă unele semne și simptome care atrag atenția celor din jur și pot interveni până nu e prea târziu.

Nevoia frecventă de medicamente sau alcool

Dacă simți nevoia zilnică de a te izola și de a evita socializarea este unul dintre semnele care poate duce la adicții. Apoi, urmează nevoia de intensă de droguri, medicamente sau alcool, chiar la numai câteva ore de când ai folosit ultima oară.

În timp, vei simși nevoia să iei o cantitate și mai mare, și mai frecvent, nu numai ca să obții o stare bună datorată medicamentului sau drogului, dar și pentru a preveni efectele adverse negative ale acestei izolări. La fel este și în cazul alcoolului, când vei simți nevoia să bei mai mult ca să te bucuri de aceeași stare pe care o aveai atunci când nu consumai decât puțin.

Folosirea drogurilor sau a medicamentelor afectează relațiile

Când iei medicamente sau droguri pentru a înlocui dorința de a fi cu prietenii, familia sau partenerul de viață, este un clar semnal de alarmă. Unii renunță la prieteni și familie temându-se că aceștia nu vor înțelege. Alții de teama de a fi judecați. Iar alții preferă pur și simplu să fie cu oameni care nu fac decât să le alimenteze dependența, decât să se înconjoare cu oameni care să le pună bețe în roate în ceea ce le privește dependența.

În unele cazuri, medicamentul sau drogul este cel care provoacă pierderea simțului timpului și al oricărui scop în viață. Uită de întâlnirile cu familia, de planurile romantice și alte înțelegeri cu prietenii și familia.

Probleme la locul de muncă

Un alt semnal de alarmă este reprezentat de dificultățile de la locul de muncă care apar dintr-un frecvent consum abuziv de medicamente ori de droguri. Fie că este vorba despre întârzieri la serviciu, cu mahmureli după nopți înecate în băutură, despre ture neacoperite, fie despre greșeli cauzate de dependența ta, cariera ta va avea de suferit.

Mulți își pierd locul de muncă înainte să-și dea seama că au o adevărată problemă sub formă de dependență, pentru care au nevoie de tratament recomandat de specialist.

Semnale mentale

Vei putea observa o serie de semnale de acest gen la tine sau la alte persoane care trăiesc cu o adicție. Dependența de alcool și drogori creează schimbări chimice în creier. Aceste schimbări sunt, de cele mai multe ori, ușor de recunoscut, dar trecute cu vederea de oameni care vor să vadă ce este mai bun în ceilalți. Dependența este o boală, la fel ca oricare altă afecțiune.

Există tratamente foarte bune care pot elimina simptomele dependențelor, cum ar fi: anxietatea, depresia, letargia, schimbarea dramatică a priorităților, schimbarea de personalitate, agresiunea, iritabilitatea, implicarea în activități infracționale, pierderi de memorie, schimbări ale stării de spirit, insomnia.

Semne fizice ale adicției

Semnele fizice sunt cel mai ușor de observat. Ele apar treptat, până când sunt imposibil să nu le observi. Pentru cei care te iubesc, pentru cei cu care te vezi o dată pe săptămână sau la câteva zile, schimbpările de acest fel pot fi evidente și terifiante: scăderea sau creșterea în greutate brusc, ochi roșii, neglijență în ceea ce provește aspectul și hainele, tremurat, izolare, insomnia, pupile dilatate sau contractate.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole