La numai 32 de ani, Andreea, o tânără care își făcuse nenumărate planurile personale și profesionale, s-a aflat în fața unui diagnostic necruțător: leucemie acută limfoblastică. Lupta sa cu boala este o lecție pentru cei mai mulți dintre noi.
Fusese o tânără activă, fără prea mari probleme de sănătate. De aceea i s-a părut ciudat când a început să obosească foarte ușor, să nu aibă chef de viață, apatică și transpira abundent în timpul somnului. Când au apărut și durerile de oase a mers la medicul de familie.
Diagnostic: leucemie
A fost trimisă la Spitalul „Victor Babeș“ din București unde a făcut mai multe analize amănunțite și un RMN. În urma analizelor a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni. Atunci a aflat și de ce boală suferă: „Eram transferat cu Ambulanța și atunci am citit dosarul meu medical pentru că l-am avut la îndemână. Știu că mi s-a oprit inima pentru o clipă atunci când am citit diagnosticul: leucemie acută limfoblastică cu cromozom de Philadelphia. Mi s-au înmuiat picioarele. Prima dată am crezut că este dosarul altcuiva și am verificat numele scris. O lună de zile am fost aeriană, nu auzeam și nu vedeam pe nimeni. Refuzam să accept acest diagnostic. Urma să mă căsătoresc. Să am o familie, o carieră. Trebuia să plec în Olanda, fiind promovată la locul de muncă. Și acum totul părea că se năruie. Trebuia să o iau într-o altă direcție“, se confesează femeia.
A decis să lupte cu boala
După ce și-a revenit din starea de șoc, Andreea și-a adunat forțele și a decis să lupte cu boala și să o învingă. A început curele de chimioterapie, cu complicațiile care au urmat: i-a căzut părul, avea grețuri, era fără vlagă. A fost un tratament agresiv, dar nu a cedat.
„Am avut noroc cu familia și cu prietenii care m-au susținut foarte mult. Și ceilalți bolnavi din salonul de spital m-au susținut mult. Mi-au dat puterea și la urma urmei ne încurajam recirproc pentru că ne luptam cu aceeași boală.
A urmat transplantul de măduvă
A fost găsit pentru Andreea un donator de celule stem din Belgia, pentru a putea face transpantul de măduvă.Operația a avut loc tot la Spitalul Fundeni. Intervenția nu a fost grea, dar perioada care a urmat a fost foarte dificilă. „Primele 3-4 săptămâni au fost foarte grele. Am fost hrănită numai prin perfuzii , am avut dureri mari, dar apoi a fost din ce în ce mai bine“, povestește Andreea.
Boala este în remisie, însă continuă tratamentul cu citostatice, pentru că i-a reapărut în sânge cromozomul de Philadelphia, responsabil cu multiplicarea celulelor canceroase.
Foarte optimistă acum, Andreea spune că orice tip de cancer poate fi învins, dar pentru asta nu este nevoie doar de tratament, ci și de credința în vindecare și lupta cu boala. „Este foarte importantă și încrederea în medic“, conchide femeia.