Pierderea unei ființe dragi este un moment în viața fiecăruia dintre noi care greu poate fi depășit. E ca un capăt de care simțim că nu mai putem să trecem. Ni se pare că totul este altfel și pare că suferința nu se mai termină. Nu există o rețetă pentru a învinge durerea, dar psihologul Nicoleta Tomescu ne dă câteva sfaturi pentru a putra merge mai departe.

„De ce mi se întâmplă mie una ca asta?“ sau „nu poate fi adevărat?“ sunt primele înrebări care ne macină atunci când pierdem pe cineva drag. Și asta fie că e vorba de un deces survenit brusc, fie după o lungă suferință. Simțim durere, revoltă și teamă. Potrivit psihologului Nicoleta Tomescu, după un deces intrăm într-un proces de lucru cu suferința, travaliul de doliu, care durează în funcție de fiecare persoană, „decât poate duce fiecare persoană“.

Fă ce simți!

Vei primi tot felul de sfaturi de la apropiați în această perioadă, în care vei afla și cât de mulți prieteni ai. Nu este nevoie să le faci pe plac. „Vei avea sentimente amestecate de furie și neputință, iar în aceste momente poți găsi alinare într-o activitate care îți face bine: poți merge la biserică, poți citi, poți pleca din localitate într-o mică evadare, într-o mică excursie sau îți poți lua un animal de companie. E bine de asemenea să ne facem de lucru cât mai mult. Ocupația ne mai abate gândurile. Dacă ne vine să plângem, să plângem, să nu ne abținem. Este un sentiment care nu trebuie reprimat, iar prin plâns ne eliberăm de apăsări“, spune psihoterapeutul.

Evită izolarea!

În aceste momente grele este esențial să nu ne îndepărtăm de persoanele apropiate, de prieteni, cunoscuți ori de familie. „Apare tendința de izolare. Mai ales atunci când nu suntem pregătiți să negociem cu pierderea pe care o suferim. Am vrea să rămânem în bula noastră de durere, căci ea devine singura legătură cu persoana pe care am pierdut-o“, spune Tomescu.

Izolarea nu face nimic altceva decât  să prelungească suferința, de aceea, este important să te deschizi către familie, către prieteniși să accepți sprijin, să vorbești cu cineva, Trebuie să luăm în considerare că uneori poate fi mai ușor să vorbești cu unnecunoscut decât cu cei pe care îi ai mereu în jurul tău. „Putem avea stări diferite. Unele persoane care asociază starea de bine cu vinovăția evită să iasă dintristețe, pentru că au reguli morale care le dictează că trebuie să simtă într-un anumit fel. Trebuie să ne acordăm timp pentru suferință. Ea nu durează de aici până aici. Dar trebuie să încercăm să revenim la firul firesc al vieții noastre. Dacă ne retragem profesional și social în urma pierderii cuiva drag riscăm să ne izolă și să prelungim perioada de doliu. Dacă acceptăm că am piedut o persoană apropiată nu înseamnă trădare și nici uitare. Putem cere și ajutor de specialitate dacă simțim nevoia, dacă simțim că nu putem face față singuri situației(grup de suport, psiholog, psihoterapeut, psihiatru)“, explică specialistul.

Cum se poate oferi ajutor cuiva care suferă

Psihoterapeutul spune că nu este o idee bună să-i spunem celui care este în perioada de doliu, mai ales la început, cuvinte de genul „știu cum te simți“ sau „o să treci peste asta“. „Mai bine încercăm să aflăm ce nevoi are persoana respectivă și să fim acolo pentru ea atunci când are nevoie. Trebuie să-i spunem atunci când suntem îngrijorat pentru persoana respectivă, dacă ne pare rău că suferă. Trebuie să-i dăm ocazia să vorbească, să le elibereze de ce-i apasă sufletul. Și mai ales trebuie să ascultăm“, conchide psihologul Nicoleta Tomescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.