16.4 C
București

Cele mai bune remedii cu cătină pentru imunitate

Importante

Ne-am obișnuit că cătina încă din copilărie. Mamele noastre ne dădeau miere cu cătină atunci când răceam, fructul fiind recunoscut pentru creșterea imunității. Cătina mai este cunoscută și ca ginsengul românesc.

Care este secretul cătinei? Secretul, de fapt, stă în cantitatea enormă de vitamina C pe care o conține fructul, de zece ori mai mare decât orice fruct citric. Medicii tibetani recomandau consumul de cătină celor care escaladau înălțimi considerabile.

Trecerea de la vară la toamnă poate fi făcută mai ușor cu remedii de cătină, mai ales că acum încep să apară răcelile. Bogată în vitaminele A, B1, C și E, cătina crește imunitatea, alungă oboseala și stimulează pofta de mâncare.

Ceai de cătină

În recuperarea după diverse boli, convalescenșilor li se recomandp o cură cu ceai de cătină pentru revigorare și remineralizare. Fierbe 3 linguri de boabe de cătină, 20 de minute, în 300 ml de apă. Filtrează ceaiul și lasă să se răcească. Sunt indicate câte 2-3 căni pe zi, timp de trei săptămâni.

Sirop de cătină

Trebuie cătină cât încape în trei cești și pune pestea o ceașcă cu miere. Amestecă și păstrează la frigider. Iei din sirop, în fiecare zi, câte două lingurițe, pe stomacul gol. Pentru a evita răcelile, tratamentul trebuie urmat o lună de zile. Dacă boala deja a debutat, dublează cantitatea de sirop.

Putem prepara și un sirop pe care să-l bem pe termen lung. Îl preparăm astfel: într-un litru de apă în care ai adăugat 400 de grame de zahăr, punem la fiert trei cuișoare și o linguriță de scorțișoară. Când zahărul s-a dizolvat, adăugăm câteva felii de lămâieși 1 kg de boabe de cătină. Lăsăm să mai fiarbă 10 minute. Punem într-un borcane boabele de cătină fierte, până umplem recipientele. Îndesăm cu o lingură de lemn și apoi turnăm lichidul. Închidem borcanele și le sterilizăm. Puteam bea o ceașcă zilnic, pe stomacul gol.

Suc de cătină

Și copiii se pot bucura de beneficiile acestui fruct. Pentru ei, cei care au depășit vârsta de 7 ani, dar și pentru cei care se îngrijesc de imunitatea lor se poate prepara un suc de cătină. Stoarcem boabele de fruct și amestecăm sucul obșinut cu puțină miere.Lăsăm o zi deoparte și bem o ceșcuță, dimineața, pe stomacul gol.

Macerat de cătină

În cazul în care suferide anemie, poți urma în paralel cu tratamentul recomandat de medic și unul cu macerat de cătină. Se storc boabele de fruct și se amestecă cu miere în părți egale. Se lasăla macerat la rece o zi, apoi se ia dimineața câte 2-3 linguri pe stomacul gol. Se poate încerca și următorul remediu: se acoperă 1-2 lingurițe de fructe de cătinăzdrobite cu 250 ml de apă rece. Se lasă 10 ore, apoi se strecoară și se bea lichidul de-a lungul unei zile, înainte de a mânca.

Ulei de cătină

Uleiul de cătină este bun pentru sistemul imunitar. Este de ajutor însă și pentru prevenirea deficitului de vitamina A și a inecțiilor bacteriene. Se pun 200 ml de ulei de floarea-soarelui peste 150 g de cătină mărunțită, într-o sticlă. Se ține vasul la temperatura camerei trei săptămâni și se agită de câteva ori pe zi. Apoi, se zdrobesc boabele și se pun din nou în ulei. Se transferă, apoi, într-un alt recipient partea limpede care se află deasupra.

Se depozitează în locuri răcoroase și ferite de luminp. Se iau 3-40 de picături de ulei pe zi, simplu sau cu puțină miere. Cura se ține cel puțin două săptămâni.

Uleiul de cătină este recomandat și în cosmetică, pentru atenuarea ridurilor sau pentru tratatrea arsurilor ușoare.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole