Tusea este foarte supărătoare și de multe ori nu ne lasă nici să dormim. Putem trata tusea cu diverse pastile din farmacii, dar putem încerca și câteva remedii naturiste, la care putem adăuga și o linguriță de miere.
Accesele de tuse se agravează în sezonul rece, odată cu apariţia unor infecţii respiratorii, precum bronşitele acute sau pneumoniile. În cazul unei viroze, tusea nu are o semnificaţie gravă şi trece în câteva zile. Medicamentele antitusive și siropurile trebuie utilizate cu precauţie. Recomandate sunt, pe lângă siropurile şi ceaiurile din plante medicinale, consumul de apă, supele călduţe, fructele şi sucurile de fructe.
Un sirop de tuse
Un sirop folosit de 20 de ani în tratarea tusei este cel care conţine scai-vânăt, tei, pătlagină, muguri de pin, cimbrişor, miere şi propolis. Este recomandat în bronşite acute şi cronice ,laringite, traheite acute şi cronice, tuse de diferite cauze.
Se administrează astfel: la copii cu vârsta până în 5 ani – 2-3 linguriţe pe zi,la copii între 6 şi 12 ani – 4-5 linguriţe pe zi,la copii peste 12 ani şi la adulţi – 3-4 linguri pe zi. Durata unei cure este de minimum 5 zile.
Ceai de usturoi cu miere
Despre usturoi se ştie că este recomandat în lupta cu răceala sau cu gripa, pentru că are proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Ceaiul de usturoi, îndulcit cu puţină miere, devine delicios.
Curăţă 2-3 căţei de usturoi şi zdrobeşte-i uşor. Pune-i la fiert în 400 ml de apă. Apoi stinge focul şi acoperă 15 minute. Strecoară, adaugă 2 linguriţe de miere şi puţină zeamă de lămâie. Poţi bea cât vrei.
Ceai de in,miere şi lămâie
Dacă fierbi seminţe de in în apă, vei obţine un lichid cleios, gros, dar care va calma gâtul în stările de criză de tuse. Mierea şi lămâia se comportă ca un antibiotic uşor şi transformă siropul într-unul plăcut la gust.
Fierbe o cană de apă în care pui 2-3 linguriţe de seminţe de in, până când lichidul devine dens. Strecoară, adaugă 3 linguriţe de miere şi 3 de lămâie. Bea câte o lingură, de câteva ori pe zi.
Sirop de ceapă cu miere
Dacă nu ai ridiche neagră, sigur ai în casă ceapă. Cureţi 3 cepe şi le tai mărunt. Adaugi 150 ml de apă caldă şi 100 g de miere. Amesteci 5 minute şi laşi la răcit. Strecori şi bei 3-4 linguri pe zi.
Mai poţi face şi aşa: dai ceapa pe răzătoare, storci şi obţii un suc. Adaugi 2 linguri de miere. Consumi de 3 ori pe zi.