Splina servește mai multor scopuri, de la ajutor în procesul de digestie până la producerea de substanțe chimice care distrug și reciclează celule bătrâne din sânge, potrivit livestrong.com. Rolul ei pentru imunitate este asemănător cu cel al ganglionilor limfatici, căci produce elemente esențiale pentru organism pentru a ține la distanță infecțiile și virusurile.

Dacă nu funcționează corect poate produce mai multe afecțiuni cum ar fi obezitatea, balonarea, slăbirea mușchilor, diaree sau constipație. Dacă se mărește foarte mult sau apare ruptura de splină, atunci ea trebuie îndepărtată.

Dar există mai multe metode prin care funcția splinei poate fi îmbunătățită.

Mestecă bine mâncarea

Se recomandă ca fiecare înghițitură de mâncare să fie mestecată de 30 de ori, dar numai în cazul în care nu mănânci supe cremă sau ciorbe. Mestecarea demai multe ori înmoaie mâncarea, o face mai ușor de digerat pentru organism și o amestecă cu saliva care o alcalinizează, ceea ce permite organimsului tău să absoarbă nutrimentele vitale.

Nu mânca prea mult

Gândește-te la digestie ca la o linie de asamblare. Organismul tău procesează mâncarea într-un ritm normal și apoi, este descărcată o cantitate foarte mare. Asta cauzează sistemului digestiv o stare de panică și folosește o cantitate mai mare de energie pentru a împinge încărcătura prin sistem mai rapid.

Energia în plus consumată te face să te simți mai obosit, la fel și pe organele tale, iar digestia nu se desfășoară așa cum ar trebui. În timp, mâncarea în cantități mari poate slăbi splina și alte organe digestive vitale.

Mănâncă sănătos

Pentru o splină sănătoasă, ar trebui să consumați un amestec egal de carne, lactate, fructe și cereale, cu multe legume. Alegeți numai carne slabă și cereale integrale. Legumele precum verdețurile cu frunze și rădăcinoasele, precum cartofii dulci, vor hrăni splina și vor menșine nivelurile de zahăr din sânge la același nivel.

Bea lichide calde

Când mâncarea sau băutura sunt prea reci, organismul trebuie să le încîlzească. Asta înseamnă consum de energie din partea sistemului digestiv, punând tensiune în plus asupra lui. Consumul de băuturi calde, precum ceaiul înainte de ingerarea unor alimente sau băuturi reci, este un truc foarte important, pentru că pre-încălzește sistemul digestiv, inclusiv splina.

Folosește ce este natural

Medicina occidentală suține de multă vreme că medicamentele pe bază de plante și acupunctura pot ajuta la îmbunătățirea funcției splinei împreună cu multe alte beneficii. Un studiu din 2003, publicat în The Journal of Medical Acupuncture, a ajuns la concluzia că subiecții care au beneficia de acupunctură au piredut în greutate de trei ori mai mult decât cei care au nau folosit-o, în special datorită funcției îmbunătățite a splinei.

Există mai multe suplimente alimentare pe piață despre care se spune că detoxifică și ajută splina. Informați-vă înainte de a le cumpăra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.