Vara este anotimpul în care pierdem mai multe fluide din corp prin transpirație. În această situație putem ajunge mai repede la deshidratare care poate duce la apariția unor probleme de sănătate. Este important să o prevenim, iar medicul specialist ne spune ce neplăceri poate favoriza.
Corpul uman e compus din 75% apă și 25% materie solidă. Apa este cea care asigură asimilarea hranei, eliminarea toxinelor și buna funcționare a organismului. Nu este o idee bună înlocuirea apei cu ceaiul, cafeaua sau alcoolul, ori băuturile carbogazoase. Atunci ccân intervine starea de sete este clar că organismul are nevoie de apă pentru a i se satisface necesarul. Substanțele din cafea, vin, bere, ceai și băuturi carboigazoase sunt și diuretice, astfel că facilitează deshidratarea. Efectele produse de ele în organism sunt exact opuse efectelor produse de consumul de apă.
Cauzele
Deshidratarea apare atunci când pierdem mare parte din fluidele din organism, mai ales apă. Eliminăm apă prin transpirație și urină, dar odată cu ea pierdem și cantități mici de săruri. „Apa este un fel de termostat al organismului, ajutând la reglarea temperaturii corpului prin disiparea căldurii. În cazul supraîncălzirii organismului, apa se pierde prin transpirație și evaporare la suprafața pielii, îndepărtând astfel căldura din corp. Transpirația este cel mai eficient mod prin care organismul împiedică supraîncălzirea“, explică dr. Marian Oprescu, medic specialist medicină internă.
„Când suntem hidratați, neuronii sunt alimentați cu nutrimente și sânge oxigenat, iar creierul funcționează corespunzător. Deshidratarea ușoară, cu pierderea de până la 1-2% din greutatea corporală, poate afecta capacitatea de concentrare. Prin deshidratare scad debitul cardiac și tensiunea arterială, este încetinit procesul digestiv, iar forma cronică poate duce la constipație“, continuă medicul.
Cum recunoaștem deshidratarea
Apariția senzației de sete, dar și amețeala, gura uscată, umflarea limbii, slăbiciunea, palpitațiile, leșinul, scăderea volumului urinei și schimbarea culorii acesteia sunt semne care indică prezența deshidratării.
Prevenirea
Primul și cel mai important pas în tratarea deshidratării este prevenirea ei. Adulții trebuie să bea 8 pahare de apă zilnic. Necesarul e mai mare la sportivi sau la cei care locuiesc la altitudini mari ori în climate calde, uscate.
Neplăcerile pe care le poate favoriza
- Probleme cauzate de căldură – dacă nu bei lichide când stai la soare și transpiri abundent, ai putea suferi de câteva neplăceri cauzate de căldură: crampe, epuizare sau insolație.
- Inflamarea creierului (edem cerebral) – Uneori, dacă bei din nou lichide după un episod de deshidratare, organismul încearcă să transporte cât mai multă apă spre celule. Consecințele sunt deosebit de grave, mai ales dacă sunt afectate celulele creierului, caz în care poate apărea inflamarea acestuia.
- Convulsii – Electroliții, de exemplu sodiul și potasiul, transportă semnalele electrice la celule. Dacă electroliții nu sunt în echilibru, pot apărea contracții musculare involuntare și, uneori, pierderea cunoștinței.
- Insuficiență renală – Se instalează atunci când rinichii nu mai sunt capabiuli să elimine excesul de lichide și toxine din sânge.