Frica de apă, cunoscută sub numele de aquafobia, este teama de a lua contact cu apa.  Acestă frică poate declanșa o altă fobie și anume ablutofobia – frica de a face baie. În momentul  în care s-a declanșat frica de apă, activități precum plimbările cu barca sau înotul pot deveni o adevărată problemă.

Din punctul de vedere al psihologilor, această teamă poate fi o combinație de factori genetici și experiențe cumulate.  Fobia poate fi transmisă copilului de către părinți sau se poate dezvolta în urma unui episod traumatizant precum o baie forțată în mare sau o căzătură într-o apă adâncă.

Chiar dacă nu este o regulă ca aceste fobii să se dezvolte în copilărie, copiii rămân marcați. Teama de a intra în mare este asociată cu faptul că el nu știe să înoate, a căzut sau a fost forțat să intre în apă și de aici s-a dezvoltat întreaga problemă.

Foate mulți copii se tem să facă baie singuri (ablutofobie), pentru că în trecut au fost opăriți sau, pe fondul unui traumatism, au rămas cu anumite sechele. Anxietatea se extinde pînă la a fi udat cu apa când nu se așteaptă sau chiar  împins în apă.

Dacă și tu suferi de acvafobie, teama de apă poate fi uneori atât de mare, încât ai prefea să faci orice numai să nu ai contact cu ea. Trebuie să fii conștient că, treptat această fobie se poate remedia.

Exerciții în apă

Îți poți alunga frica de apă prin practicara unor exerciții într-un bazin în care apa trebuie să crească odată cu progresele tale. Poartă tot timpul o pereche de ochelari de înot pentru ca apa să nu-ți pătrundă în ochi și să fii mult mai relaxat.

Este esențial ca apa să fie limpede, să poți vedea prin ea. Evită pentru început zonele aglomerate.

Obișnuiește-te cu apa

Mai întâi, așază-te pe marginea piscinei, privește locul în care urmează să-ți petreci timpul. Atinge apa cu piciorul și dă-ți cu ea pe față exact cum faci dimineața când te speli. În felul acesta, te vei obișnui cu apa pe față după ce vei intra în piscină. Dacă ai ochelarii de înot  vei putea să vezi constant tot ce e în jurul tău. După ce te-ai obișnuit un pic cu apa, începe să te plimbi prin zonele unde apa nu-ți depășește bazinul.

Scufundări lente

Scufundările treptate te ajută să te obișnuiești cu ideea de a intra în apă. Scufundarea se va face în zona unde apa este mică, pentru început, și cu o persoană exprimentată alături.  Apoi, încearcă să te scufunzi mai mult și să respiri corect. Cel mai impotant este ca, în momentul în care faci acest exercițiu, să ții ochii deschiși pentru a vedea ce este în jurul tău și a avea confirmarea că totul este în regulă.