Mulți dintre noi se confruntă cu diverse probleme ale coloanei, de la lombosciatică, hernie de disc. Ele pot fi ținute în frâu sau prevenite cu ajutorul exercițiilor. Însă în cazul unora dintre ele ar putea fi nevoie și de o intervenție chirurgicală.

Ele apar fie din cauza poziţiilor ciudate, fie din cauza muncii care solicită spatele. Oricum ar fi, coloana are de suferit din ce în ce mai mult, căci epoca tehnologiei a adus în primul rând sedentarismul şi implicit boli de coloană.

Dureri persistente de spate

Durerea cronică de spate este provocată, de obicei, de o problemă a coloanei sau a muşchilor spatelui. Zona lombară suportă, în mare, cea mai mare parte a greutăţii corpului, de aceea problema aceasta o are foarte multă lume.

Durerile de spate dispar sau ar trebui să dispară în câteva săptămâni, cauzele principale pot fi: întindere de muşchi sau ligamente, întindere de articulaţii ale sacroiliaceului sai coccisului, deformarea coloanei vertebrale (scolioza sau cifoza), fracturi prin compresie, suprasolicitarea muşchilor lombari sau presiune asupra rădăcinilor nervilor din canalul vertebral. Fizioterapia şi kinetoterapie sunt cele mai indicate în aceste cazuri.

Durerile de spate pot fi prevenite prin următoarele acţiuni: încălzire înainte de antrenament sau sport, fără ridicări bruşte, căratul greutăţilor în ani se poate transforma într-o boală de coloană, munca în condiţii vitrege, gen mină sau sub pământ.

Lombosciatica și cifoza

O altă boală frecventă la coloană este lombosciatica, care dă dureri, furnicături sau chiar amorţeli din cauza iritării nervului sciatic. Rădăcinile nervului sciatic se extind prin fese şi coboară pe partea posterioară a piciorului până la gleznă. De obicei, lombosciatica poate fi semn al existenţei unei boli de coloană mai grave, precum stenoza spinală, osteofite sau discopatie lombară sau hernie de disc.

Cifoza este o altă boală frecventă de coloană, ce poate fi prevenită prin poziţii corecte la masă, la serviciu, la şcoală sau la birou. De asemenea, poate apărea în cazul copiilor care cară un ghiozdan inexplicabil de greu şi de mare, ce poate deforma coloana. Cifoza este deformarea coloanei vertebrale, prin exagerarea curburilor normale ale coloanei în zona toracică, provocând cocoaşă. Devierile de coloană pot fi efecte ale unor boli ca rahitism, miopie sau modificări de auz, ce fac copilul să stea în poziţii ciudate, care îl dezavantajează cu timpul.

Hernia de disc

Hernia de disc, altă boală care a devenit din ce în ce mai frecventă, înseamnă ruperea inelului fibros de la marginea discului vertebral. Hernia de disc poate apărea în urma unor traumatisme ale coloanei. Dacă este localizată în partea de jos, apare şi lombosciatica, dacă este în partea de sus, amorţesc braţele, umerii, pieptul.

Durerile de spate şi bolile de coloană se previn, în primul rând prin mers cât mai drept şi prin poziţii de şezut cât mai corecte. Îndreptarea coloanei în poziţie de şezut nu înseamnă îndreptarea umerilor, ci îndreptarea capului. Apoi, se pot practica exerciţii pentru durerile de spate, care să prevină apariţia unor posibile boli. Înotul este unul dintre cele mai bune sporturi pentru problemele de coloană. Mişcările bruşte şi ridicatul greutăţilor sau căratul lor ar trebui, de asemenea, evitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.