Pe baza măsurătorilor efectuate de medicul de familie, pediatru sau asistentă puteți afla dacă aveți un copil scund, cu hipotrofie staturală.
Măsurătorile copilului dumneavoastră sunt comparate cu standarde de vârstă și sex.
Este importantă măsurarea copilului periodic, pe același aparat, de preferabil de același evaluator, pentru a putea construi o hartă de creștere care este utilă pentru evaluarea suplimentară endocrină.
În mod normal, în primii 2 ani de viață copiii recuperează deficitele de creștere de la naștere, ulterior creșterea încetinește până la debutul pubertar când are loc saltul pubertar cu creșterea până la 10 cm/an.
Chiar dacă aveți un copil cu hipotrofie staturală nu înseamnă că aveți neapărat un copil cu probleme medicale. Mulți copii sunt scunzi și sănătoși, cauzele putând fi:
Greutate mică la naștere
- Statură mică în familie, ambii părinți scunzi
- Creșterea este mai lentă, deoarece unii copii au saltul pubertar mai târziu decât majoritatea și debutul pubertar este mai tardiv. Se numește retard de creștere constituțional. Însă acești copii vor ajunge la o talie finală normală ca adulți.
- Saltul statural la o vârstă precoce. Unii copii cresc repede când sunt mici, pentru un moment sunt mai înalți dar ca adulți se poate să ramână mai mici.
- Cauze idiopatice, necunoscute. Aceasta situație se numește hipotrofie staturală idiopatică.
- Sunt copii normali care cresc încet și vor rămîne mici ca adulți.
- Unii copii cu hipotrofie staturală pot avea probleme medicale:
- Probleme medicale îndelungate care afectează celelate organe precum boli cardiace, renale, hepatice, digestive malabsorbtive, pulmonare, imunologice, neoplazice sau de sânge.
- Deficit de hormon de creștere. Acesta este un hormon produs de hipofiză de la nivelul creierului esențial pentru o creștere armonioasă si adecvată.
- Probleme genetice (Sdr Turner, Down, Prader Willi, Noonan, etc)
- Tratament îndelungat cu corticosteroizi sau producția excesivă de corticosteroizi de la nivelul suprarenalei (Sdr Cushing)
- Sunt foarte slabi
Copiii cu hipotrofie staturală pot fi testați pentru investigarea cauzelor. Se pot efectua:
- Teste de sânge pentru excluderea unor afecțiuni – hepatice, hematologice, renale, hormonale (tiroidiene, suprarenaliene, pancreatice, hipofizare). Se măsoară și IGF1, a cărui producție este stimulată de hormonul de creștere.
- Teste imagistice – radiografie de mână nondominantă pentru determinarea vârstei osoase. Uneori poate fi necesar un RMN hipofizar.
- Teste genetice
- Teste de stimulare a producției de hormon de creștere
Dacă se confirmă deficitul de creștere, este nevoie de tratament pentru a asigura o creștere normală. Tratamentul de adminstrează zilnic, seara, sub forma unei administrări subcutanate. Durata este de câțiva ani, până la terminarea pubertății. Cu cât se începe mai devreme tratamentul cu atât înălțimea finală este mai mare. De obicei tratamentul cu hormon de creștere nu se recomandă la cei care nu au deficit de hormon de creștere cu excepția unor cazuri de sindroame genetice.
Ceea ce se recomandă la copii cu hipotrofie staturală este:
- O dietă echilibrată cu alimentație sănătoasă și cu surse proteice adecvate
- Activitate fizică zilnică regulată