Oamenii de știință lucrează la un nou antibiotic care a dat rezultate promițătoare în încercări precedente, anunță BBC. Medicina are nevoie de mai multe astfel de tratamente având în vedere creșterea rezistenței la bacterii, care a deveneit o adevărată amenințare pentru sănătatea oamenilor.
Când au fost introduse pe piață, în anii 40, antibioticele erau privite ca un medicament minune. Dar lumea medicală este îngrijorată de faptul că prescrierea lor exagerată a dus la creșterea rezistenței bacteriilor la aceste tipuri de medicamente.
Prof. Sally Davies, secretar de stat în Minister Sănătății din Marea Britanie, a mers până într-acolo încât a spus că „riscăm să aducem medicina înapoi cu mii de ani“. Dar de ce s-a întâmplat asta?
Ce sunt antibioticele?
Chimistul scoțian Alexander Fleming a descoperit primul antibiotic adevărat, penicilina, în anul 1828, ca fiind un mucegai format într-o farfurie uitată unde s-au dezvoltat bacterii. Descoperirea lui a revolușionat tratamentul anumitor tipuri de infecții bacteriene, salvând numeroase vieți.
Antibioticele luptă cu bacteriile în mai multe feluri, inclusiv prin ucidereara lor sau prin prevenirea răspândirii acestora. Dar au și o mare slăbiciune.
Rezistența
Antibioticele sunt eficiente în uciderea celor mai multe bacterii, dar nu toate. Unele bacterii au gene care leprotejează de atacul medicamentelor.
Ele supraviețuiesc tratamentului și se reproduc, și se răspândesc mult mai mult astfel încât medicamentul devine din ce în ce mai puțin eficient.
Dacă cineva este infectat cu aceste bacterii rezistente la medicamente, devine foarte greu să găsești tratamentul corespunzător pentru a vindeca bolnavul.
Există la ora actuală mai multe antibiotice care reușesc să facă asta cu succes, bacteriile au devenit din ce în ce mai agresive și reulesc să blicheze mult mai ușor un medicament.
Potrivit documentelor, bacteriile rezistente sunt răspunzătoare de 25.000 decese anual. Specialiştii au întocmit şi un top al celor mai rezistente bacterii din alimente, Salmonella fiind una dintre ele. Mai mult, aceasta stă la baza celor mai frecvente toxiinfecţii alimentare înregistrate în întreaga Uniune Europeană.
Experţii atrag atenţia că un motiv pentru care rezistenţa la antibiotice se menţine la cote ridicate îl reprezintă folosirea excesivă a antibioticelor, atât în medicina umană, cât şi în medicina veterinară. Din punct de vedere al animalelor, o mare problemă este faptul că primesc tratament cu antibiotic.
România ocupă din nou un loc fruntaș într-un top al rușinii. De data aceasta, țara noastră este pe locul 5 în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, se arată într-un raport al Observatorului Român de Sănătate. Potrivit experților, consumul de antibiotice, fapt care favorizează apariția bacteriilor rezistente la tratament.
Fără prescripție medicală
„Consumul ridicat de antibiotice a transformat România într-una din țările europene cu cele mai mari rate de rezistență a bacteriilor la tratament. Rezistența la antibiotice a fost catalogată în cadrul unei reuniuni a ONU ca fiind cel mai mare și urgent factor de risc global care necesită atenție internațională și națională.
Organizația Mondială a Sănătății a desemnat perioada 13 — 19 noiembrie 2017 Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice. (…) Românii consumă extrem de multe antibiotice care favorizează și agravează apariția bacteriilor rezistente la tratament. Consumul excesiv de antibiotice duce la creșterea numărului bacteriilor rezistente la tratament. România este statul din UE cu cel mai mare procent de folosire a antibioticelor fără prescripție medicală”, se arată într-un raport.